Яка риба може бути небезпечною? / фото ua.depositphotos.com

На Дніпропетровщині діє тотальна заборона на вилов і продаж риби. Вона поширюється навіть на приватні ставки, які ніяк не сполучені з річками, куди могли потрапити шкідливі речовини після російського теракту на Каховській ГЕС.

Вже понад два тижні спеціальні комісії перевіряють ринки по всій області - шукають заборонений улов, йдеться в сюжеті ТСН. Журналісти стали свідками рейду комісії на центральному ринку Дніпра, побачивши яку, продавці свіжої риби порозбігалися.

На захист однієї з продавчинь риби на ринку Дніпра стала представниця лабораторії з документами. Вона запевняє: свіжої риби тут немає, тільки імпортна - заморожена. 

Фахівці закликають у жодному разі не купувати рибу з рук або на стихійних ринках, бо після того, що з підривом греблі Каховської ГЕС потрапило у воду, вживання такої риби може коштувати життя.

Загрожує ботулізм, якщо риба в'ялена, копчена. Ботулізм - це захворювання, яке дуже швидко поширюється, воно призводить до тяжких наслідків.

Повна заборона на вилов та продаж діє на Дніпропетровщині від 16 червня, рибалити не дозволяють навіть у приватних ставках.  Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС Дніпропетровська область відчула одразу - вже наступного дня тисячі рибин загинули на сухому дні Каховського моря. Тільки із села Мар'янське на Криворіжжі вивезли майже тонну мертвих карасів, які руками довелося збирати для ліквідації.

Після цього рибоохоронні патрулі щодня виходять на берег Каховського водосховища, аби контролювати ситуацію з мором риби. 

Мор риби після підриву Каховської ГЕС

У ніч проти 6 червня російські окупанти здійснили підрив дамби Каховської ГЕС, що призвело масштабної техногенної катастрофи.

Після теракту, вчиненого російськими окупантами на Каховській ГЕС, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях спостерігається мор риби. Місцевих жителів закликають в жодному разі не вживати її в їжу. 

Вас також можуть зацікавити новини: