Ілюстрація REUTERS

Родині арештованого проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька відмовили в побаченні з ним "на невизначений термін".

Читайте такожЗахист оскаржив рішення "суду" в Криму про продовження арешту проукраїнському активісту Приходьку

Про це його дочка Наталія Приходько повідомила громадському об'єднанню "Кримська солідарність".

Відео дня

"Мені прийшло повідомлення, що мені відмовляють у побаченні з батьком через епідеміологічну ситуацію на невизначений термін. Ми батька не бачили багато місяців, в останній раз (бачилися) ще взимку. Засідання проходять без нас, оскільки ми не можемо ані виїхати до Ростова-на-Дону, ані бути присутніми на цих засіданнях по відеоконференцзв'язку з Кримського гарнізонного військового суду. Я не знаю, як буде далі розвиватися ситуація і яким чином ми взагалі зможемо з ним побачитися", – цитує доньку арештованого "Кримська солідарність" у Facebook.

Водночас адвокат Назім Шейхмамбетов, що представляє інтереси кримчанина в суді, вважає, що карантинні заходи в російських пенітенціарних установах мають вибірковий та формальний характер, через що він бачить їх недоцільними й переконаний, що постанову Федеральної служби виконання покарань Росії необхідно переглянути.

"Ув'язнених ізолюють від родичів, але не ізолюють від інших людей. Наших підзахисних у службовому транспорті привозять в судові засідання. Під час засідання вони контактують з приставами, співробітниками суду. Природно, при дотриманні певних заходів – рукавички, маски, антисептик. Допускають адвокатів на побачення, знову-таки при дотриманні певних заходів. У зв'язку з цим мені незрозуміло, чому така категорія осіб, як близькі родичі, позбавлена можливості бачитися з членом родини? Люди готові використовувати всі необхідні засоби індивідуального захисту, якщо отримають дозвіл на побачення", - стверджує Шейхмамбетов.

Як повідомляв УНІАН, російські силовики в червні 2016 року затримували Приходько в окупованому Криму за українські номерні знаки на автомобілі.

У лютому 2019 року співробітники ФСБ РФ провели обшук в будинку Приходько в селі Оріхове Сакського району. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори ВО "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет лідера ОУН Степана Бандери, техніку і CD-диски. Після обшуку Приходько відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня співробітники ФСБ провели обшук в його будинку і затримали активіста.

Щодо Приходько окупанти відкрили кримінальну справу за ч. 1 ст. 30 і ч. 1 ст. 205 (готування до вчинення теракту), ч. 1 ст. 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч. 1 ст. 223.1 (виготовлення вибухових речовин) Кримінального кодексу РФ.

1 квітня 2020 року стало відомо, що Приходько незаконно етапували в Росію для участі в судових засіданнях в Південному окружному військовому суді.

28 травня в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбулося перше засідання з розгляду по суті кримінальної справи українського активіста.