Чи можуть українцям за кордоном вручити повістку? / фото УП

В Україні 30 грудня 2022 року затвердили новий порядок військового обліку, один з пунктів стосується військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном. Так, дипломатичні установи мають сприяти інформуванню українців призовного віку про мобілізацію та сприяти їхньому поверненню в Україну.

Як розповів "24 каналу" юрист Владислав Юрчак, консульським установам не надали повноваження вручати повістки та розглядати справи про адміністративні правопорушення. Тому нові правила військового обліку навряд чи вплинуть на військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном.

"Представники дипломатичних установ згідно з чинним законодавством не мають права видавати будь-які види повісток і вручати їх громадянам, які проживають за кордоном", - наголосив Юрчак.

Відео дня

Тобто дипустанови можуть тільки вести облік військовозобов'язаних українців і інформувати про це відповідні органи в Україні.

Нові правила військового обліку в Україні

30 грудня 2022 року Кабмін ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, ним передбачено низку нововведень. Документ був оприлюднений 3 січня 2023-го.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну були запроваджені воєнний стан і мобілізація. Зараз вони діють до 20 травня 2023 року, їх знову подовжать.

Вас також можуть зацікавити новини: