Культовий предметний дизайнер та архітектор Сергій Махно підкорив весь світ унікальним інтер’єр ним стилем, змішавши українську та японську культури.

Про свій творчий шлях Махно розповів в рамках проекту групи "Метінвест" - "Робимо українське", в якому компанія на честь свого п’ятнадцятиріччя розповідає про українців, які щодня роблять круті продукти для України та світу.

Махно виріс у багатодітній сім’ї і жив з батьками у маленькій квартирі, але вже у 2003 році, коли йому був 21 рік, відкрив свою студію.

Коли архітектор займався ремонтом власної квартири він шокував мати та дружину заявою, що омріяна квартира буде у стилі хати-мазанки.

"На стінах глина, на стелі дерево. Все натуральне. Глина, кізяк, дерть, полова, старі балки дерев'яні, яким більше ста років. Кам'яні рукомийники, яким більше 200 років, це поїлка була для коней кам'яна. Коли я все завершив, то ми там п'ять, по-моєму, премій отримали за цю квартиру", - розповів він.

Так зароджувався неповторний стиль, яким тепер захоплюється весь світ. А унікальним його зробило поєднання на перший погляд непоєднуваного – української і японської культур. Японією архітектор захопився 10 років тому. Зокрема, філософією вабі-сабі, що в буквальному перекладі "скромна краса".

"Вивчаючи філософію вабі-сабі, вивчаючи українське наше коріння, сплітаючи це разом ми отримаємо той стиль, в якому ми зараз працюємо, сучасному українському. Зараз на дослідження українського напрямку ми витрачаємо дуже багато енергії і сил. Ми вивчаємо українські наші коріння для того, щоб їх втілювати в сучасну архітектуру і сучасні інтер'єри", - пояснив митець.

Сергій Махно – предметний дизайнер та архітектор, засновник студії "Makhno". Він створює власну кераміку та меблі, проектує інтер'єри для кафе, барів, ресторанів і житлових будинків у 21 країні світу. Зараз до його думки прислуховуються архітектори міжнародного рівня. Його стиль впізнають за кордоном, а сміливі рішення привели до десятків нагород.

Відео-сюжет, в якому Махно розповідає про свій творчий шлях, розміщений на ютуб-каналі "Робимо українське".

Як повідомляв УНІАН, група "Метінвест" запустила спеціальний відео-проект "Металева зірка", в якому українські зірки розповідають, який вигляд має процес виробництва сталі на гірничо-металургійних комбінатах.

До свого п'ятнадцятиріччя компанія запустила спеціальний сайт "Робимо українське".

Як повідомляється на сайті "Метінвесту", присвяченому 15-річчю компанії, металургійна галузь і гірнича справа є однією з ключових сфер економіки України. За останні 15 років компанія "Метінвест" заплатила 164 млрд грн податків і виробила 142 млн тонн сталі. Також компанія за цей час інвестувала 10 млрд дол. в роботу своїх підприємств і 2,5 млрд грн - у розвиток українських міст. Всього на підприємствах "Метінвесту" працюють близько 80 тисяч співробітників.