Гай переконаний, що в Україні треба мобілізувати ув’язнених / колаж УНІАН, фото УНІАН

Офіцер ЗСУ, керівник благодійного фонду "Мир і Ко" Мирослав Гай вважає, що єдиний досвід збільшення чисельності армії, який Україна могла б частково перейняти у РФ, – мобілізація ув’язнених.

В коментарі "Телеграфу" він сказав, що мобілізаційна кампанія в місцях позбавлення волі дійсно принесла окупантам користь, адже це не лише дозволило поповнити нестачу у проріджених ЗСУ підрозділах, а й знизило навантаження на пенітенціарну службу.

"Чи могла б Україна мобілізувати ув’язнених? Так. Але тут є два важливих аспекти. Перший - служба в Збройних Силах України – не покарання, а конституційний обов'язок. Друге – злочинцям, що скоїли важкі злочини, пов’язані з насильством, в армії не місце. Ми не можемо сліпо повторювати практику РФ, яка жене на війну гвалтівників і людожерів. Потім ці "герої" повертаються додому вже з погашеною судимістю, але з тим же світоглядом та ще й з отриманим на війні ПТСР, і чинять більш тяжкі злочини", - зазначив Гай.

Відео дня

На його думку, замість того, щоб роками тримувати за державний кошт людей, які хочуть і можуть приносили користь країні, ми могли б дати можливість засудженим за ненасильницькими статтями виконати свій конституційний обов’язок.

"Мені відомі випадки, коли ув’язнені писали звернення з проханням мобілізувати їх, але отримували відмову", - додав він.

Можливість мобілізації ув’язнених - деталі

Оновлену версію законопроекту про мобілізацію Кабмін передав у Раду наприкінці січня. 7 лютого парламент підтримав документ у першому читанні. До 21 лютого до нього повинні були подати поправки. 

До законопроккту №10449 надійшли поправки щодо мобілізації ув'язнених. Як заявив нардеп від "Слуги народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, пропонується узаконити мобілізацію засуджених осіб, які звільнені від відбування покарання.

Втім виключається можливість мобілізації засуджений за вчинення злочинів проти основ нацбезпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 402-406, 408-411, 426-433, 437-442 ККУ. Федієнко заявив, що підтримує таку пропозицію.

Вас також можуть зацікавити новини: