Штрафи за ухилення від мобілізації є різними / фото УНІАН

Військовий адвокат Сергій Дубок розповів, якщо військовозобов'язані не стоять на обліку або вчасно не оновлюють свої дані, то їм загрожує штраф 17 тисяч гривень. За його словами, якщо порушення буде вчинено повторно впродовж року, тоді штраф становитиме 25 500 грн. Про це він розповів в інтерв'ю "Суспільному"

Якщо після 60-денного терміну для оновлення облікових даних представники ТЦК з'ясують, що громадянин не оновив свої дані, то такій особі можуть вручити повістку для їх оновлення. 

"Якщо військовозобов’язаний не прибуває до ТЦК після отримання повістки для оновлення даних - це кваліфікується як порушення правил військового обліку і складається адмінпротокол про адміністративне порушення. Відповідно до Законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про військовий обов’язок і військову службу" громадяни, які ухиляються від призову за мобілізацією, від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством. Відповідальність залежить від скоєного правопорушення", - цитує видання слова фахівця. 

Відео дня

Адвокат підкреслив, якщо військовозобов'язаний ухиляється від отримання повістки для підтвердження військово-облікових даних, то йому може загрожувати штраф від 17 000 до 25 500 гривень.

"Для юридичних осіб, посадових і службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій в особливий період (зокрема воєнний стан) розмір такого штрафу становить від 34 000 до 59 500 грн. Штраф може бути накладений за ухилення від мобілізації протягом трьох місяців від моменту виявлення порушення, але не пізніше року від моменту вчинення", - пояснили у матеріалі.

Також якщо військовозобов'язаний не має права на відстрочку, пройшов ВЛК та був визнаний придатним до служби та отримав "бойову повістку", проте так і не з'явився до ТЦК без поважної причини, то на нього чекає кримінальна відповідальність, через що йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. 

"Штрафи тепер можуть виписувати заочно, без необхідності складати протокол в ТЦК у присутності військовозобов'язаного, якщо особу повідомили про необхідність явки належним чином і вона проігнорувала виклик без поважної причини. За неявку до ТЦК за повісткою представники ТЦК звертатимуться до поліції з вимогою доставити військовозобов'язаного", - додали у публікації.

Зазначається, якщо правоохоронці не можуть розшукати особу, їй надішлють повідомлення з ТЦК рекомендованим листом. Якщо пошта не може вручити такий лист під розписку або особа відмовляється, то вимога повертається до ТЦК з відповідною позначкою. Вже після цього впродовж 10 днів представники ТЦК можуть звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійських прав. 

"Від себе рекомендую уважно читати всі вимоги нормативно правових актів, слідкувати за змінами в законодавстві та при необхідності звертатись за допомогою до військових адвокатів, юристів, інших компетентних осіб, оскільки на практиці виникає чимало нюансів та спірних моментів у тлумаченні окремих приписів законодавства", - зауважив Дубок. 

Мобілізація в Україні - останні новини

Також Сергій Дубок розповів, кого не відправляють на ВЛК. За словами експерта, військовозобов’язані, у яких є відстрочка, на медогляд не направляються, за виключенням контрактників.

Також він відповів, коли в Україні почнуть надсилати повістки поштою

"У разі не уточнення протягом 60 днів військовозобов’язаним або резервістом фактичної адреси місця проживання, повістка буде надіслана на його адресу зареєстрованого місця проживання. Отже, направлення повісток поштою розпочнеться після 17 липня 2024 року", - зауважив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: