Сплатити цей штраф - це обов'язок громадянина / фото УНІАН

Військовозобов'язаними окрім штрафу в 17 тисяч гривень доведеться ще сплатити за виконавчі витрати. Про це юрист з військової тематики та мобілізації Антон Ревенко повідомив в ефірі телеканалу "Київ24.News".

"Це обов'язок громадянина - сплатити цей штраф. Навіть якщо немає коштів, здійснюють відповідні арешти майна. Здійснюється опис. Тобто, у виконавців є доступ до всіх реєстрів нерухомого майна. Якщо боржник є власником певного нерухомого майна, наприклад, квартири, то накладається арешт на це майно, і особа не може нічого з цим робити", - сказав Ревенко.

За його словами, потім це майно можуть реалізувати на аукціоні.

Відео дня

Водночас, у цьому зв'язку у нього уточнили, чому так може бути, бо йдеться про різні суми, бо квартира може коштувати десятки тисяч, а штраф усього становить 17 тисяч.

"Ми повинні розуміти, що окрім штрафу у 17 тисяч гривень, якщо особа його добровільно не сплатила, також додаються виконавчі збори і виконавчі витрати. Це і те, що відкрито виконавче провадження, і те, що виконавець зробив відповідні постанови, виконавець вийшов за адресою боржника, зробив акт обстеження майна боржника - на це усе витрачаються державні кошти, і ці витрати боржник повинен потім погасити", - наголосив Ревенко.

Штрафи для військовозобов’язаних

В Україні досить суттєво збільшено штрафи за порушення військовозобов’язаними правил військового обліку. Після вступу в дію закону про мобілізацію - з 18 травня - необхідно протягом двох місяців оновити свої дані.

В ухваленому законі про внесення змін до Кодексу про адмінправопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення, зокрема, за порушення правил війського обліку в особливий період передбачається штраф від 17 тисяч до 25 500 гривень. Для підприємств за цей вид порушення передбачений штраф від 34 тисяч до 59 500 гривень.

Водночас, військовозобов’язані, які отримали по декілька штрафів та не з’явились до ТЦК, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності

Вас також можуть зацікавити новини: