Сімейний траблшутер Юхим Шабшай: до мене звертаються, коли ніхто інший допомогти не може

Про тонкощі своєї роботи з «золотою молоддю» розповів в інтерв'ю виданню «ФАКТИ» власник компанії Shabshai technology Юхим Шабшай.

Юхим Михайлович каже, що сімейний траблшутер потрібен, коли звичайний психолог не допомагає, або ситуація запущена, або вона незвичайна, тобто коли потрібен нестандартний підхід.

«Траблшутінг - це дуже складний процес, який вимагає врівноважених рішень, креативного підходу, кмітливості. До мене звертаються, коли ніхто інший допомогти вже не може. Це не звичайні психологічні послуги, працювати доводиться практично з усією родиною - ми так і говоримо - «сім'я під ключ», тому що дитина такою виросла не просто так. Розробка сімейних сценаріїв - це ціла система, яка вимагає багатосторонніх домовленостей та злагодженої роботи», - пояснює фахівець.

Відео дня

Траблшутер з 20-річним досвідом каже, що ця робота кропітка, але ефективна.

Сімейний траблшутер Юхим Шабшай: до мене звертаються, коли ніхто інший допомогти не може

«Я не лікую мізки, я повністю вибудовую абсолютно нову реальність для людини. Ми спочатку домовляємося, робимо діагностику, потім створюємо сімейний сценарій з урахуванням бажань дитини та цілей батьків. На основі цього сценарію один або два рази на рік дитина повинна виїжджати в табір, де з дитиною працюють в модельованих ситуаціях. Наприклад, у нас є формат Mind hunter - "Полювання за розумом", спрямований на роботу з увагою. Для творчих дітей - програма Hollywood: корисна для тих, хто хоче стати блогером, актором, режисером, художником. Ми активно залучаємо арт-терапію, а також військові мистецтва, медитації. Через всі ці програми ми виходимо на те, що дійсно чіпляє дитину. У цьому напрямку вона починає розвиватися, і потім це перетворюється в його хобі або навіть бізнес. Він починає осягати життя, розвивати особисту ефективність, на цьому етапі я, по суті, закриваю питання, які повинні були закривати мама з татом, але з якоїсь причини не вийшло», - розповідає експерт.

Сімейний траблшутер Юхим Шабшай: до мене звертаються, коли ніхто інший допомогти не може

Юхим Михайлович каже, що працювати доводиться з різними проблемами. «Хронічна лінь, апатія, депресія або навпаки агресія, неповага до старших, прокрастинація, небажання вчитися, чогось досягати, гулянки, алкоголь, наркозалежність, є навіть успішні кейси з різними формами аутизму. Ось ми брали таких дітей і виводили їх на те, що вони починали власні стартапи», - ділиться Юхим Шабшай.

Експерт стверджує, що для траблшутера нерозв'язних проблем немає. «Мені завжди цікаві нові ситуації, які не вкладаються у звичайні рамки. Траблшутінг дозволяє знаходити нестандартні рішення. Одне з пріоритетних завдань у мене, як у фахівця в даній області, і нашого Future education centre 3/7 - збільшення кількості сімейних траблшутерів в Україні. Разом ми зробимо цей світ кращим!».