18 червня Ельдар давав свідчення у «Армянському міському суді» \ фото УНІАН

У Криму російські окупанти вивезли у невідомому напрямку кримського татарина Ельдара Менсеітова, який свідчив як захисник у справі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова повідомила у мікроблозі Twitter.

"Черговий обшук та затримання в окупованому Криму. Сьогодні вночі в селищі Молодіжне обшукали будинок колишнього члена сімферопольського Меджлісу кримськотатарського народу Ельдара Менсеітова. Представники силових структур російської окупаційної влади вивезли його в невідомому напрямку", - написала Джапарова.

Відео дня

Читайте такожСуд у Криму відхилив апеляцію на продовження заочного арешту Джемілєву

Згідно з повідомленням, 18 червня 2021 року Ельдар давав свідчення у "Армянському міському суді" як свідок захисту у справі проти лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, якого судять в Криму заочно. "Ці дії є продовженням репресій Flag of Russia окупантом в Криму як помста за діяльність "Кримської платформи", - додала вона.

Спарава окупантів проти Джемілєва

13 квітня 2020 року в окупованому Криму російське слідство висунуло звинувачення Джемілєву в скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 322, ст. 224, ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ.

За версією російського слідства, Джемілєв у змові з невстановленими особами 3 травня 2014 року в пункті пропуску "Армянськ" нібито незаконно перетнув держкордон РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ст. 224 КК РФ, стосується подій, які відбулися в травні 2013 року, - тоді його син Хайсер з необережності з карабіна вбив людину. Карабін належав Джемілєву. Слідком РФ звинувачує його в недбалому зберіганні вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, що спричинило тяжкі наслідки.

За словами адвоката, третє звинувачення стосується ознак злочину, передбаченого ч. 1 ст. 222 КК РФ. За версією слідства, Джемілєв у період з 1996 по 2013 роки в Україні незаконно придбав 10 набоїв до карабіна, заборонених у цивільному обороті РФ.

5 травня російське слідство висунуло Джемілєву звинувачення в остаточній редакції.

9 липня суддя підконтрольного Росії "Армянського міського суду" постановила взяти Джемілєва під варту на два місяці з моменту його затримання.