Зловмисник патрулював вулиці, стояв на блок-постах та забезпечував "охорону" прокремлівських мітингів / фото СБУ

В Одесі затримали чоловіка, який за зраду України отримав від російських окупантів медаль "за захист Криму".

Як повідомляє прес-центр СБУ, попався бойовик російської "самооборони Криму", яке є незаконним збройним формуванням, що повністю підконтрольне РФ.

За даними слідства, чоловік перебуваючи у лавах цього угруповання, та у 2014 році він допомагав окупантам захоплювати адміністративні будівлі на території українського півострову, зокрема у місті Судак.

Відео дня

Також зловмисник патрулював вулиці, стояв на блок-постах та забезпечував "охорону" прокремлівських мітингів, які на той час у Криму організовували представники російських спецслужб.

У СБУ додають, що під час таких "заходів" зрадник обшукував місцевих жителів та їхні автомобілі, а після такої "профілактики" людей часто затримували, кудись відвозили та вони зникали.

Також бойовик брав безпосередню участь в "очепленні" так званих "тервиборчкомів", які створювали загарбники на півострові. Такі "виборчі установи" були задіяні у проведенні фейкового референдуму щодо приєднання півострова до РФ.

"За таку допомогу російським загарбникам зловмисник отримав від них кремлівську медаль "за захист Криму" 2014 року", - наголошують у СБУ.

Наразі стало відомо, що до початку повномасштабного вторгнення РФ бойовик під виглядом переселенця з півдня України переїхав до Вінниччини, де проживали його родичі. Підставою для "переїзду" став конфлікт зрадника з ватажками угруповання.

Згодом він переїхав до Одеси, де "заліг на дно" і таким чином намагався уникнути правосуддя за свої злочини. У ході контрдиверсійних заходів співробітники СБУ встановили його місцезнаходження та затримали за місцем тимчасового проживання.

Під час обшуку виявлено речові докази, у тому числі медаль "за захист Криму".

Зараз фігуранту повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 260 (участь у незаконному збройному формуванні).

Зрадник перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин його злочинів. Йому загрожує 15 років тюрми.

Затримання зрадників в Одесі - деталі

В Одесі судитимуть колишнього командира підрозділу ВМС ЗСУ, який перейшов на бік ворога та брав участь в обстрілі Маріуполя. Зокрема, колишній начальник штабу – перший заступник начальника Центру оперативного (бойового) забезпечення Військово-Морських Сил Збройних Сил України обвинувачується у державній зраді та дезертирстві.

В Одесі до 11 років тюрми заочно засуджено зрадника, який готує  російський спецназ  у Рамзана Кадирова.  Як повідомили у прес-службі Одеської обласної прокуратури, фігурант, який мав військову освіту, отриману в українському вишу, у 2019 році переїхав на постійне місце проживання до Московської області РФ.