Житель Івано-Франківщини та жителька Хмельницького отримали штрафи за підробку сертифікатів про вакцинацію / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Жовківський районний суд Львівської області виніс перші в Україні вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19.

Зокрема, житель Івано-Франківщини та жителька Хмельницького отримали штрафи, пише Zaxid.net. Обоє потрапили в поле зору правоохоронців, коли намагалися перетнути з підробленими документами польський кордон.

У першому випадку чоловік на ім'я Анатолій Іванцюк з села Бабче Івано-Франківської області знайшов в інтернеті бланк про щеплення вакциною Pfizer з реквізитами обласної клінічної лікарні, звантажив його на комп'ютер, вписав туди свої дані та свого сина, після чого підробив підписи лікаря.

Відео дня

15 вересня Іванцюк спробував перетнути кордон в бік Польщі у пункті пропуску "Рава-Руська–Гребенне". Однак прикордонники просканували документ і зрозуміли, що він несправжній. Чоловіка затримали за підробку документів. Суд визнав його винним і призначив 850 гривень штрафу.

Читайте такожОбов'язкова COVID-вакцинація: Ляшко розповів деталі про список осіб, яких зобов'яжуть робити щепленняТого ж дня інший суддя розглянув схожу справу. Працівниця АЗС "БРСМ" у Хмельницькому Альона Михалюк теж завантажила з інтернету сертифікат про вакцинацію препаратом Pfizer з реквізитами медичного закладу "Мірамед", внесла туди свої дані та підробила підпис лікаря.

Її затримали під час перетину кордону з підробленим сертифікатом у ПП "Рава-Руська-Гребенне" 11 вересня. Жовківський райсуд оштрафував жінку на 850 грн.

Свої вироки обоє можуть оскаржити в апеляційній інстанції упродовж 30 днів.

Зазначається, що за останній місяць українські прикордонники виявили понад 500 таких фальшивих сертифікатів. Переважно люди замовляють їх в інтернеті або безпосередньо в черзі на кордоні. Загалом з початку року поліція вже відкрила 357 кримінальних проваджень щодо цього.

Вироки Жовківського суду стали першими в Україні, які стосуються покарання саме за виготовлення підробних COVID-сертифікати. При цьому за статтею 358 ККУ мінімальний штраф за виготовлення підроблених документів складає 17 тисяч гривень, а за використання підробки - лише 850 гривень. Однак Жовківський районний суд вирішив обмежитися меншим.

За словами голови Комітету ВР з питань здоров'я нації Михайла Радуцького, парламент збирається розглянути можливість посилення відповідальності.

"Якщо суди й надалі будуть виносити настільки м'які вироки, всі зусилля правоохоронців будуть марними. З нетерпінням чекаю наступного тижня. Плануємо розглянути у парламенті пропозиції МОЗ щодо посилення відповідальності за підробку і результатів тестів, і сертифікатів про вакцинацію", - зазначив Радуцький у своєму Telegram-каналі.

Судячи з даних держреєстру судових справ, люди, які купують підроблені сертифікати, також отримують штрафи по 850 гривень.

Раніше у Міністерстві внутрішніх справ пояснили, як планують перевіряти COVID-сертифікати українців. Для цього розробили програмне забезпечення для зчитування QR-кодів.

З кінця вересня в застосунку "Дія" та на порталі можна згенерувати COVID-сертифікат про щеплення різними вакцинами.

Вас також можуть зацікавити новини: