В Україні створять довідники з найкращими прикладами містобудування – Офіс Президента

Для післявоєнної відбудови українських міст буде створена низка довідників з найкращими прикладами зі світової практики містобудування.

Про це повідомляє у Telegram заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

"Щоб відбудувати міста, треба не лише створити нове житло, а й зробити міста комфортними для життя", — пояснив він. 

Відео дня

Зокрема, українські архітектори, планувальники, дослідники, дизайнери та інженери запропонували волонтерський проєкт довідника, де буде зібрано найкращі світові приклади якісних громадських просторів та описані правила їхнього створення.

"Кожен, хто буде долучений до відбудови міст, зможе використовувати цей довідник, щоб якісно та швидко проєктувати простори, в яких люди житимуть в задоволення. У довіднику можна буде подивитись та проаналізувати дизайн-код типових міських кварталів та вулиць для швидкого та комплексного відновлення зруйнованих міст", — зазначає Тимошенко. 

Йде також робота над створенням каталогу типових елементів всіх вуличних зон: фасадів, входів та літніх майданчиків, озеленення, вуличних меблів, веломережі, зон для пішоходів, громадського транспорту та автівок. Будуть представлені найкращі приклади сучасних вулиць, які можна реалізувати в нових містах. 

"У багатьох країнах та містах вже наявні подібні довідники. Наприклад, американський довідник Global street design guide, в якому описують правила проєктування сучасних вулиць. Або довідник благоустрою Праги, в якому описують об’єкти в громадських просторах та правила їхнього розташування. Ці довідники дають загальне бачення, якими повинні бути сучасні та комфортні простори", — сказав заступник керівника ОП.

Нещодавно Тимошенко розповів, що в України за дорученням президента Володимира Зеленського розробляється стратегія відбудови та модернізації країни, яка дозволить від радянському підходу у плануванні розвитку міст перейти до сучасних практик. Передбачається, за його словами, створення окремої концепції розвитку для кожного населеного пункту — від найменшого села до великого міста.