Мангера підозрюють у замовленні нападу на активістку Катерина Гандзюк / фото УНИАН

Печерський районний суд Києва сьогодні має розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, підозрюваному в замовленні та організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила адвокат потерпілих у справі Євгенія Закревська.

Читайте такожСправа Гандзюк: Мангера забрали з лікарні у Херсоні та везуть на суд до Києва

Відео дня

"Суд по зміні запобіжного заходу Мангеру має відбутися ще сьогодні. Проте він буде у закритому режимі. Підстава - нерозголошення даних про стан здоров'я підозрюваного та діагноз", - сказала вона.

За словами Закревської, на засідання також не пускають адвокатів потерпілих – батька та чоловіка Гандзюк, оскільки суддя не вважає їх сторонами процесу у питаннях запобіжного заходу.

Сьогодні близько 7-ї години ранку на виконання ухвали слідчого судді Печерського райсуду Києва співробітники СБУ затримали Мангера, щоби доправити його до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Як повідомляв УНІАН, Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство - Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Читайте такожВбивство Гандзюк: суд схвалив примусовий привід фігуранта справи Мангера

25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

12 червня Мангер не з'явився на засідання Печерського райсуду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу.

14 червня до Херсона прибув слідчий, щоб виконати рішення суду про привід, але адвокати надали довідку, що Мангер перебуває в реанімації і нетранспортабельний. При цьому ні слідчого, ні експерта в лікарню не пустили.

15 червня Печерський райсуд надав дозвіл на затримання Мангера для приводу його на засідання. Незалежний експерт-лікар, якого залучили прокурори, зробив висновок, що Мангера можна транспортувати до Києва у присутності лікаря і стан його здоров’я дозволяє йому цю поїздку.