Убитих українських журналістів вшанували хвилиною мовчання / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція пам'яті Георгія Гонгадзе і інших убитих українських журналістів.

Як передає кореспондент УНІАН, участь в акції брали близько 40 осіб, переважна більшість з яких журналісти.

Убитих українських журналістів вшанували хвилиною мовчання.

Відео дня

На початку акції письменниця, журналістка, ведуча Олена Гусейнова заявила, що відомі імена трьох виконавців вбивства Гонгадзе, які засуджені, але до сих пір офіційно невідоме ім'я замовника.

"Або ми його знаємо, але жодні правочинні рухи стосовно називання цього імені не можуть бути реалізовані", - сказала вона і додала, що це стосується не тільки справи Гонгадзе.

Гусейнова зазначила, що моніторингові і правозахисні організації, які займаються свободою слова, не готові зараз назвати точну кількість українських журналістів або журналістів, які загинули в Україні внаслідок своєї професійної діяльності.

"Але припускають, що ця цифра більша, ніж 10, і рахунок йде на десятки", - сказала вона.

Український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України І, II та IV скликань ВР, Герой України Степан Хмара стосовно вбивства Гонгадзе заявив: "Сором і гріх падає на українське суспільство, що досі юридично замовник цього страшного резонансного злочину, який має дуже негативні наслідки для українського суспільства, досі юридично не визнаний. Хоча всі чудово знають, хто замовник".

Хмара нагадав, що в незалежній Україні першою жертвою серед журналістів став Вадим Бойко, якого вбили, але справа не розслідувана.

Журналіст, телеведучий Єгор Чечеринда наголосив, що Гонгадзе вбили за його позицію і за те, що той не мав страху. Водночас, на його переконання, смерть Гонгадзе була недаремною не лише для української журналістики, а і для українського суспільства.

"Чому? Бо саме тоді, напевно, ми всі і влада зрозуміли, що українці, українські журналісти готові померти, при чому мученицькі померти... Що українці готові піти на мученицьку смерть заради свободи", - наголосив Чечеринда і нагадав, що Гонгадзе вбивали вчотирьох, правоохоронці на чолі з генералом МВС Олексія Пукачем, який зараз перебуває за ґратами.

Головний редактор видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва нагадала, що в липні 2016 року було вбито журналіста Павла Шеремета.

"Через чотири роки ми не знаємо ані замовників, ані навіть виконавців цього злочину... Те, що відбулося в грудні 2019 року на брифінгу, де були присутні президент Володимир Зеленський, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, досі викликає дуже багато питань стосовно презумпції невинуватості і доказів, які є у слідства щодо вини тих людей, які є підозрюваними в цій справі", - сказала Мусаєва.

Виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова вважає, що одне із завдань українського суспільства - захистити журналістів і журналістику, бо вона захищає демократію.

Своєю чергою, Оксана Мамченкова, яка координує Премію імені Георгія Гонгадзе, зачитала від імені українських медійників і правозахисників звернення з нагоди 20-х роковин вбивства Гонгадзе, в якому йшлося про те, що журналісти не мають зазнавати нападів, утисків і ставати жертвами вбивств, а справи проти виконавців і замовників мають бути розслідувані, а не сфабриковані правоохоронними органами.

"Вимагаємо від української влади забезпечити прозоре розслідування цих справ, встановити та назвати замовників вбивств і не допустити виходу на свободу виконавців, чию причетність доведено", - йдеться в заяві.

Справа Гонгадзе: що відомо

  • Засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Останки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, було знайдено 2009 року на Київщині.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста було засуджено колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерала Олексія Пукача.
  • Журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного. Замовники вбивства досі не встановлені.
  • 11 вересня 2020 року адвокат Тетяна Костіна заявила, що з матеріалів кримінального провадження щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе зникли слова засудженого екс-генерала Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача про те, що до цієї справи причетні екс-президент України Леонід Кучма та екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин.