Дугарь звинувачуюють у причетності до вбивства Павла Шеремета / фото УНІАН

Адвокати військової медсестри Яни Дугарь - однієї з фігурантів кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета - подали до Офісу генпрокурора клопотання про закриття проти неї кримінального провадження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони заявили на прес-конференції.

Читайте такожВ МВС заявляють, що слідство має докази відсутності у Дугарь беззаперечного алібі

Відео дня

Зокрема, адвокат Микола Ореховський зазначив, що сторона обвинувачення надала захисникам для ознайомлення лише ксерокопії матеріалів справи, при цьому вони впевнені, що це далеко не всі матеріали справи, які будуть передані до суду.

Також він нагадав, що Печерський райсуд Києва обмежив захисників у часі ознайомлення з матеріалами провадження.

"Тобто нам скоротили строк, коли ми можемо вимагати: дайте нам те, що ви зібрали. Ми вважаємо, що частину матеріалів експертиз нам не дали, як і не дали інших важливих доказів, до прикладу, відеозаписів з камер спостереження", – сказав Ореховський.

Він вважає, що поспіх, з яким цю справу передають до суду, свідчить про те, що в МВС вважають, що суд стане на бік слідства.

Разом з тим, за словами Ореховського, його дивує бездіяльність прокуратури, оскільки очевидно, що доказів для передачі справи до суду явно недостатньо.

Тому захисники Дугарь вирішили подати клопотання до Офісу генерального прокуратура про закриття кримінального провадження стосовно Дугарь з формулюванням "за відсутністю складу злочину" у діях підозрюваної.

Також Ореховський додав, що якщо прокуратура впродовж трьох днів не задовольнить клопотання, то вони подадуть скаргу до суду з вимогою зобов'язати прокуратуру відкрити для ознайомлення всі матеріали справи, і саме оригінали доказів, а не ксерокопії, які, на переконання захисників, не є допустимими доказами у суді.

Довідка УНІАН. Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють трьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Дугарь.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

До Офісу генпрокурора подано клопотання про закриття провадження проти Дугарь

Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 13 липня Київський апеляційний суд дозволив Дугарь зняти електронний браслет та скасував територіальні обмеження.

21 травня Антоненку, Кузьменко та Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко.

Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст. 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.

За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".

Крім того, підозрюваних тепер звинувачують у знищенні автомобіля, в якому перебував Шеремет, та зберіганні вибухівки - за ще двома статтями ККУ.

1 червня в МВС заявили, що слідчі відкрили для ознайомлення стороні захисту 38 томів матеріалів справи про вбивство Шеремета, виділених в окреме провадження, проти Антоненка, Кузьменко і Дугарь. Також у МВС уточнили, що більш як 200 томів справи стосуються встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників злочину.

2 липня у Нацполіції заявили, що справа готова для передачі до суду, однак сторона захисту ще ознайомлюється з матеріалами.