Мешканцям будинку, що постраждав під час вибуху, почали видавати речі / фото УНІАН

Рятувальники комунальної аварійно-рятувальної служби "Київська служба порятунку" розпочали пошук та повернення особистих речей мешканцям будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, що був пошкоджений в червні внаслідок вибуху.

Читайте такожВибух на Позняках: потерпілим показали перші нові квартири (відео)

Про це йдеться в повідомленні Департаменту муніципальної безпеки Київської міської держадміністрації.

Відео дня

Рятувальники підіймаються сходами до квартир, збирають речі та майно та викладають через вікно до спеціальної люльки, яку підіймає та опускає кран.

"З міркувань безпеки до квартир заходять лише рятувальники. Мешканці квартир знаходяться біля будинку і надають рятувальникам інформацію про майно та цінні речі, які необхідно забрати", - пояснили у КМДА.

Перед початком повернення майна аварійний під'їзд укріпили, ці роботи тривали з 10 жовтня. В місця провалів встановили спеціальні конструкції, аби не допустити обвалу при демонтажі під’їзду.

Демонтаж аварійного під’їзду розпочнеться після повернення майна.

Вибух на Позняках: що відомо

  • Вибух у десятиповерховому житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, стався 21 червня о 10:00. Було зруйновано четвертий, п'ятий, шостий, сьомий і восьмий поверхи одного з під'їздів.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження.
  • Без житла залишились 125 людей.
  • Рятувальники дістали з-під завалів тіла п’ятьох осіб: двох жінок 1943 і 1974 р.н. і трьох чоловіків 1991, 1967, 1976 р.н.
  • 24 червня заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв заявив, що постраждалим виплатять компенсацію від 50 до 100 тис. грн та забезпечать житлом, рівноцінним тому, яке вони втратили.
  • 26 червня президент Володимир Зеленський видав 12 постраждалим родинам сертифікати на нові квартири. За його словами, решта сімей – 28 – отримають квартири впродовж максимум півтора місяця.
  • Постраждалі заявляють, що напередодні трагедії відучували запах газу у будинку після того, як фахівці компанії "Київгаз" проводили повірку лічильників.
  • У "Київгазі" повідомили, що протягом червня знімали лічильники в зазначеному будинку на планову повірку. У компанії запевнили, що надали правоохоронним органам усю інформацію та документацію, необхідну для розслідування вибуху, і створили комісію для розслідування.