Одиз з підозрюваних в організації "ПВК" відкинув усі звинувачення / фото ssu.gov.ua

Служба безпеки України напередодні викрила діяльність так званої «ПВК». За даними слідства, її організаторами виступили екс-нардеп Семен Семенченко та Євген Шевченко, якого ЗМІ називають «позаштатним агентом НАБУ».  Шевченко усі звинувачення відкидає.

Читайте такожСБУ викрила незаконну "ПВК" та повідомила про нібито причетність Семена Семенченка та Євгена Шевченка (відео)

У своєму Facebook Шевченко написав, що не є організатором збройного формування, і до бази «ПВК», де знайшли зброю, відношення не має. За його словами, до організації "власної охоронної компанії в Україні" причетний Семен Семенченко. 

Відео дня

«Семен тим часом створив власну охоронну компанію в Україні і мені (чомусь?) також закидають участь у її створенні і її діяльності, хоча ні де-юре, ні де-факто я не мав і не маю до неї жодного відношення. І я думаю, що насправді в СБУ достеменно про це знають, тому що достатньо передивитись дані білінгу, щоб побачити, що за три роки я лише одного разу (!) був у них на базі - це було ще восени 2018 року, і провів я там аж п’ять хвилин», - заявив він.

За словами Шевченка, у 2018 році він дійсно мав плани стати інвестором створення охоронної компанії задля роботи в Сирії та Афганістані за контрактами з Держдепом США. Однак після заяви президента Трампа про зменшення присутності США в цих країнах, плани стали неактуальними.

Крім того, Шевченко відкидає звинувачення СБУ у продажі товарів військового та подвійного призначення за завищеними цінами. Він заявив, що заводи купують продукцію через проведення тендерів на «Прозоро».

Викриття "ПВК" на чолі з екс-нардепом

  • Напередодні СБУ повідомила про викриття та припинення діяльності незаконного збройного формування, так званої "приватної військової компанії".
  • За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.
  • Підготовка членів «ПВК» відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області.
  • В СБУ також стверджують, що контролювали діяльність групи 15 громадян України. За версією слідства, вони вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях.
  • Також правоохоронці вважають, що Семен Семенченко та Євген Шевченко "організували ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Росії, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами".
  • СБУ відзвітувало про проведення близько 80 обшуків в офісах компанії та помешканнях фігурантів. Повідомляють про вилученння майже 5,5 тисяч набоїв, 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26, ручний кулемет Калашнікова, 2 автоматичні гвинтівки, 3 пістолети, 3 автомати Калашнікова, 7 помпових рушниць, 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5), засобів зв’язку, тощо.