20 червня - Всесвітній день біженців / depositphotos.com

У світі щороку 20 червня відзначається Всесвітній день біженців. Цей день покликаний привернути увагу громадськості до проблем і викликів, з якими стикаються біженці по всьому світу. Щороку Всесвітній день біженців відзначається різними заходами, акціями та кампаніями по всьому світу.

У 2023 році особлива увага приділяється біженцям з України, які залишають свої рідні домівки в пошуках безпеки і захисту від військової агресії з боку Росії, яка порушила суверенітет незалежної держави і вторглася на територію України. Російські військові здійснюють насильство, грабежі та інші порушення прав людини. Наразі триває процес збору доказів геноциду українців Російською Федерацією. Біженці з України шукають порятунку від російської агресії, намагаючись убезпечити себе та своїх близьких.

Тимчасовий захист для українців у Європі

Цей механізм діє до 4 березня 2023 року у тих країнах, які продовжують його щороку, або до 3 років. Наприклад, тимчасовий захист у Німеччині для українців, які проживають у своїй країні до 24 лютого 2022 року (або з 24 лютого), як і в інших країнах Євросоюзу, дозволяє користуватися узгодженими по всьому ЄС правами та послугами:

Відео дня
  • біженці з України мають доступ до ринку праці;
  • можуть користуватися медичними послугами;
  • мають право на тимчасове проживання;
  • можуть користуватися соціальною допомогою;
  • мають право на доступ до житла.

Діти та підлітки без супроводу можуть отримати законну опіку та освіту.

Тимчасовий захист надають автоматично, але його одержувачі повинні подати заявку на отримання посвідки на проживання в тій країні ЄС, де вони вирішили зупинитися.

Громадяни України, зокрема й біженці в Ірландії, користуються в ЄС безвізовим режимом. Після допуску на територію Євросоюзу українці можуть:

  • вільно пересуватися протягом 90 днів;
  • вибрати країну, в якій вони хочуть отримати тимчасовий захист.

Тимчасовий захист у Польщі для українців, аналогічно і в інших країнах Євросоюзу, не виключає отримання статусу біженця або іншого захисту, доступного в ЄС. Для цього потрібно подавати окрему заяву.

Згідно з останніми даними Євростату, на 30 квітня 2023 року майже 4 мільйони українських біженців, які залишили країну через російське вторгнення 24 лютого 2022 року, перебували під тимчасовим захистом в ЄС.

Основними приймаючими країнами стали:

  1. Німеччина. Біженці з України в Німеччині на 30 квітня - 1 млн 090 тис. 235 осіб або 28% від загального числа.
  2. Польща. Біженці в Польщі на 30 квітня - 995 тис. 035 або 25%.
  3. Чехія - 331 тис.850 або 8%.

В цілому бенефіціарами тимчасового захисту в ЄС, в основному, були біженці з України - 98%. З них 47% - жінки, більшість від 35 до 64 років, 35% - діти і 18% - дорослі чоловіки.

Тимчасовий захист для українців у США - кому надається

Отримати статус тимчасового захисту (TPS) можуть українці, які на дату 11 Квітня 2022 року перебували на території Сполучених Штатів. Термін дії такого статусу складе 18 місяців. У категорію українців, які мають право на отримання такого статусу, входять і особи з тимчасовими візами, які закінчуються (туристичні, бізнес, студентські). Як подавати документи, дивіться тут. Ті біженці з України в США, які в'їжджають в США після цієї дати, права на тимчасовий захист не отримують.

Спеціальна програма для українських біженців "Єднаймося для України" функціонує з 25 квітня 2022 року. Детальна інформація оприлюднена на сайті американського міністерства DHS українською мовою.

За цією програмою громадянам України та членам їх сімей дозволяється приїхати в США і залишитися на період до 2 років, отримавши так званий тимчасовий пароль. Біженці в США з України, які беруть участь в програмі, повинні знайти спонсора, який погодиться фінансово їх підтримувати на період перебування в країні, і самостійно оплатити переліт. Більше про умови - на сайті МЗС України за посиланням.

Вся актуальна інформація про те, які країни і на яких умовах приймають українців, зібрана Міністерством закордонних справ України на інтерактивній карті світу.

На цьому спеціальному сайті виїжджаючі українці можуть отримати відповіді на питання по кожній країні:

  • Чи існують спеціальні умови в'їзду та допомоги тимчасово переміщеним громадянам України, які залишають країну через війну?
  • Інформація про центри допомоги тимчасово переміщеним громадянам України.
  • Соціальне забезпечення тимчасово переміщених громадян України, медична допомога.
  • Можливість продовження короткострокового перебування та віз для громадян України.
  • Чи слід клопотати про офіційний статус біженців?
  • Перетин кордону з домашніми тваринами.
  • Контакти консульств і посольств та посилання на офіційні інформаційні джерела для тимчасово переміщених осіб з України.

Також на інтерактивній карті в окремих розділах окреслені актуальні особливості в'їзду громадян України в кожну країну (безвізовий, візовий, віза при перетині кордону) і умови по режиму транзитного проїзду.

Інтерактивна карта світу для українських біженців / сайт МЗС України

Крім того, МЗС України надає й інші рекомендації для громадян, які бажають виїхати і обирають країну. Наприклад, біженці в Норвегії з України - відгуки дають не завжди позитивні, але треба розуміти, що там зовсім інший менталітет і уклад життя. Українці повинні взяти до уваги, що норвезьке суспільство відкрите і доброзичливе, всі громадяни Норвегії щиро співчувають і готові підтримувати Україну і наших громадян. Водночас МЗС наголошує, що громадяни Норвегії не будуть готові ставитися толерантно до будь-яких порушень громадського порядку і звичного для них способу життя.

Тож МЗС звертається з проханням до всіх громадян України, які вже прибули або можуть прибути на територію Норвегії, як і в інші країни, з першого дня проявляти високу культуру спілкування, бути доброзичливими, піклуватися про навколишнє середовище, в тому числі підтримувати чистоту і порядок в місцях проживання.

А наприклад, українські біженці в Швейцарії отримують з 12 березня 2022 року статус тимчасового захисту "S" - крім тих, хто вже отримав статус захисту в одній із країн ЄС. Задля оформлення статусу потрібно стати на облік у відповідному федеральному центрі.