Працівники низки сфер в Україні підлягають обов'язковій вакцинації / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Власники закладів, співробітники яких підлягатимуть обов'язковій вакцинації, можуть уникнути штрафу від поліцейських, навіть якщо ті зафіксують факт роботи нещеплених.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

Бізнесу він радить обов'язково вішати на дверях таблички про те, що всі відвідувачі зобов'язуються дотримуватися законодавства України.

Відео дня

"Що стосується співробітників - обов'язково з усіх, неважливо, з якої причини вони не вакцинуються - або це переконання, або здоров'я, або ще які-небудь інші протипоказання, нехай все підготують і здадуть заяви адміністратору про те, що вони планують вакцинуватися. Відповідно, така заява є тією підставою невідстранення від роботи. Ви можете їх пред'явити співробітникам поліції, відповідно у співробітників поліції не буде підстав складати протоколи", - розповів адвокат.

Читайте такожУ школі на Кіровоградщині невакциновані вчителі влаштували бойкот: лякають сатаною й цькують колегЯк відомо, в регіонах "червоної" зони розважальні заклади та ресторани можуть працювати тільки за умови повної вакцинації від коронавірусу 100% співробітників.

Обов'язкова вакцинація від коронавірусу в Україні: кого це стосується

8 листопада набув чинності наказ МОЗ про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації. Це працівники центральних органів виконавчої влади та їх терпідрозділів, місцевих держадміністрацій та їх структурних підрозділів, а також установ вищої післявузівської, професійної, передвищої, професійної, дошкільної, позашкільної освіти та наукових установ, незалежно від форми їх власності.

Працівники вищевказаних організацій, які не мають щеплення проти COVID-19, з 8 листопада відсторонюються від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки не вакцинуються.

Наказ не стосується осіб, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров'я. Такий медичний висновок з тримісячним терміном дії можуть також отримати й люди, які перехворіли COVID-19, тому при наявності такої довідки підстав для їх відсторонення не буде.

Працівників, які станом на 8 листопада отримали принаймні одну дозу вакцини, також усувають від роботи.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.