Жителів Тернопільщини закликають щепитися проти кору для підвищення рівня колективного імунітету.

Як повідомив сьогодні під час прес-конферецінї  заступник директора ДУ «Обласний лабораторний центр МОЗ України», лікар-епідеміолог Володимир Панічев, вакцинація є єдиним ефективним захистом від поширення хвороби.

За його даними, у 2017 році в області зареєстрували 298 випадків кору, торік – 3 659, в поточному році станом на 6 лютого – 1 тис. 21 випадок, із них 573 особи госпіталізовано.

Відео дня

«Ситуація, яка склалася сьогодні була прогнозована в часі. Ми передбачали, що з 2017 року в області почнеться черговий підйом захворюваності. Позаяк в останні роки було чітко зрозуміло: для кору сформувалася певна періодичність у 5 років», – зазначив Панічев,

Він зазначив, що найбільш хвороба вражає дітей віком 1-4 роки та 10-14 років. Серед дорослих також багато хворих.

«Якщо аналізувати поточний рік, то із 1021-го хворого – 404 дорослих. Чому така кількість хворих? Проблема в стані колективного імунітету. Колективний імунітет – це сукупність індивідуальних імунітетів всього населення, яке проживає на даній території. Для кору є вимога: рівень колективного імунітету має складати 98%. Тому єдиний вихід досягти цього рівня – вакцинуватися», – наголосив Панічев.

Він запевнив, що вакцина, яка поставляється в Україну, – сертифікована і якісна.

«Це вакцина американського та бельгійського виробництва. На сьогодні в області її абсолютно достатньо, маємо більше 307 тисяч доз. Цього достатньо на проведення щеплення у віці 1 та 6 років (категорії дітей, які мають щеплюватися відповідно до календаря щеплень) і для дорослих, які ще не щеплені», – сказав Панічев.