Сюжет дня : Повернення Саакашвілі в українську політику

Повернення Саакашвілі в українську політику

22 квітня 2020 року екс-президент Грузії та екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі заявив, що отримав від президента України Володимира Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром з питань реформ.

Незабаром послідувала реакція з боку Грузії - прем'єр-міністр країни Георгій Гахарія заявив, що посла Грузії можуть відкликати з України у разі призначення Міхеїла Саакашвілі на посаду віце-прем'єр-міністра. Він зазначив, що з боку України як стратегічного партнера Грузії "категорично неприйнятно" призначати на високу посаду особу, засуджену в Грузії за досить тяжкий злочин та що перебуває в розшуку.

Міхеїл Саакашвілі обіймав пост президента Грузії два терміни поспіль у 2004-2013 роках. Незабаром після відходу з поста президента Грузії Саакашвілі покинув країну. Саакашвілі розшукується грузинською владою у кількох кримінальних справах, які сам він називає політично мотивованими.

Саакашвілі активно підтримував Євромайдан, а в 2015 році був призначений головою Одеської обласної державної адміністрації, головою наглядової ради реформи державних підприємств України, радником президента України Петра Порошенка і головою Дорадчої міжнародної ради реформ України. Тоді ж Порошенко присвоїв Саакашвілі громадянство України, що стало причиною його відмови від громадянства Грузії.

У 2016 році Саакашвілі покинув займані посади і став активним учасником протестів проти Порошенка. У 2017 році указом Порошенка був позбавлений громадянства України, а в лютому 2018 року депортований з країни.

Після депортації проживав у Нідерландах. 28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство і наступного дня він повернувся в Україну.

Новини про повернення Міхеїла Саакашвілі в українську політику і викликані цим скандали

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся