Саакашвілі може повернутися до Грузії / REUTERS

Глава виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі прокоментував інформацію про своє можливе призначення на посаду прем'єр-міністра Грузії після парламентських виборів у цій країні.

Про це він написав на сторінці в Facebook.

За словами Саакашвілі, він погодився на пропозицію об'єднаної грузинської опозиції стати прем'єр-міністром після перемоги на парламентських виборах 31 жовтня.

Відео дня

"Справа в тому, що зараз парламентські вибори не проводяться в Україні, а проводяться в Грузії. Природно, я хочу допомогти моєму грузинському народу вийти з кризи. Тому я оголосив, що згоден бути перехідним прем'єр-міністром не на повний термін, а на стабілізаційний період, поки нам не вдасться подолати глибоку економічну кризу, в якій зараз знаходиться Грузія", - зазначив він.

Саакашвілі нагадав, що зараз керує виконкомом Нацради реформ в Україні, готуючись до його чергового засідання.

"Ми запропонуємо засіданню комплексні реформи надрокористування, Підключення до електрики, Судову реформу і реформу ДАБК. Крім того, незабаром парламент розгляне запропоновані нами раніше Реформу митниці, введення податку на виведений капітал і Реформу приватизації. Також я продовжую поїздки по Україні і працюю в штатному режимі . Для мене доля України і Грузії нероздільні", - написав політик.

На завершення Саакашвілі заявив, що не обирає між двома країнами - його боротьба "триває і там, і там".

Повернення Саакашвілі в Грузії: що відомо

  • Саакашвілі покинув Грузію в 2013 році, на Батьківщині проти нього відкрили ряд кримінальних справ. Колишнього президента, зокрема, звинувачували в перевищенні повноважень під час розгону акції опозиціонерів 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" і вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.
  • В українську політику Саакашвілі потрапив навесні 2015 року. Тоді п'ятий український президент Петро Порошенко призначив його главою міжнародної ради реформ і дав йому українське громадянство. У 2018 році політика вислали з України в Польщу за перетин українсько-польського кордону за "загубленим паспортом".
  • У травні 2019 року Зеленський повернув українське громадянство Саакашвілі, після чого той повернувся в Україну.
  • 7 травня президент Володимир Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.
  • У серпні глава Виконавчого комітету реформ, колишній президент Грузії Саакашвілі заявив, що повертається в грузинську політику.
  • 7 вересня партія Єдиний національний рух і об'єднання опозиції Сила в єдності висунули кандидатуру Міхеїла Саакашвілі на пост прем'єр-міністра Грузії.