Довгі канікули для людей зазвичай перетворюються на справжній стрес для тварин. Аби не скасовувати мандрівки, українці шукають способи прилаштувати домашніх улюбленців, адже не завжди є можливість забрати тваринку з собою чи попросити про послугу родичів. Як забезпечити дозвілля тваринок і що робити, коли улюбленця важко залишити, з'ясовували журналісти ТСН.

Читайте такожУ США зняли з рейсу жінку, яка намагалася пронести на борт білку як «емоційну підтримку» (відео)

Один з варіантів прилаштувати домашнього улюбленця на час подорожі - це залишити її в одному з спеціалізованих готелів, які для західних країн вже давно не рідкість, а в України поки лише набувають популярності.

Власники таких готелів кажуть, що головна вимога до тварин, яких планують залишити у них - щоб вони були вимиті, не проявляли агресії та мали довідку від ветеринара, яка засвідчує, що тварина здорова та має усі необхідні щеплення.

Власники заповнюють анкету, повідомляють про уподобання тваринки та залишають корм, який не потребує спеціальних умов зберігання. Тварин вигулюють, годують за графіком та дають улюблені ласощі.

Під час перебування у такому готелі тварини зазвичай залишаються у окремих "номерах" у базовій комплектації - мисочка, лежачок, килим, пелюшка та навіть іграшки. Втім, пледик та іграшки все ж рекомендують приносити з собою, адже запах дому допомогає тварині краще адаптуватися.

Найчастіше у таких готелях залишають собак. Номер для маленького собаки у подібному готелі зазвичай коштує близько 400 грн на добу, для великого - 500 грн на добу, для непородистих тварин - знижки.

Аналогічний будиночок для котів - 250 грн на добу, однак їх залишають у готелях рідше, адже їм важче соціалізуватися. Тож власникі котів все ж намагаються залишати улюбленців вдома на час своєї відпустки та просять сусідів чи друзів приходити з ними поспілкуватися. Адже вони не потребують того, щоб їх вигулювали, натомість для котів важлива увага та щоденне годування.

Втім, є такі подорожувальники, які не можуть уявити подорож без свого чотирилапого друга. Мандрівниця Крістіна Масалова взагалі знайшла свого собаку Чапаті на другий день піврічної подорожі до Індії. За кілька років пес вже встиг побачити 14 країн та проїхатися всіма можливими видами транспорту.

Досвідчена мандрівниця розповідає, що лише з літаками бувають проблеми, адже не всі авіакомпанії дозволяють брати великих собак до салону, а деякі навіть не беруть іх у багажне відділення. Тож перед тим, як вирішити поїхати з твариною у відпустку, Крістіна Масалова рекомендує уважно вивчити умови їх перевезення.

Читайте такожУ відпустку з твариною: як влаштувати «безвіз» для домашнього улюбленця

Наприклад, в Америці в салон літака можна взяти навіть великого собаку як тварину для емоційної підтримку. Втім, для цього власник тварини має надати довідку від лікаря, яка підтверджує, що тварина дійсно йому потрібна для того, щоб подолати страх польоту.

Взагалі, для вивезення тварини закордон необхідно оформити цілу низку документів, а ще  слід бути готовим, що під час подорожі можуть виникати непередбачувані ситуації. Тому рішення поїхати у подорож з твариною має бути виваженим та відповідальним.

Зазначимо, часом трапляються і безвідповідальні власники тварин, які вирішують взяти їх у подорож без належної підготовки, а потім кидають своїх вихованців просто в аеропорту. Так, на початку 2018 року усю Україну розчулила історія блакитноокої кицьки з аеропорту Києва, яку власниця просто залишила там під час реєстрації на рейс. На щастя, тоді тварина швидко знайшла собі нову родину. А ось кицьці з аеропорту Харкова довелося прочекати кілька днів, перш ніж її змогли забрати до себе небайдужі громадяни.