Довгі перельоти – це серйозне випробування як для пасажирів, так і для бортпровідників / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Далекі авіаперельоти для більшості мандрівників стають справжнім випробуванням, проте знизити рівень стресу можна, якщо правильно підготуватися до рейсу.

Британський бортпровідник з 24-річним стажем Кріс Мейджор поділився з CNN Travel порадами з виживання протягом декількох годин в небі.

Що робити, якщо не виходить заснути в літаку

Багатьом пасажирам важко спати в літаках через незнайомі шуми, незручні сидіння, обмежений простір для ніг і вертикальне положення.

Відео дня

За словами Мейджора, немає сенсу намагатися заснути, якщо ваш біологічний годинник проти цього.

Проте, важливо враховувати, що ви будете робити по прибуттю. Наприклад, якщо ви збираєтеся керувати автомобілем або відразу йти на зустріч, вам слід намагатися якомога більше відпочивати під час польоту.

Чи варто розминатися під час далекого перельоту

Сидіти годинами в одному і тому ж положенні незручно, але не завжди є можливість встати і розім'ятися. Однак навіть просто рухати пальцями ніг, сидячи на сидінні, має сенс.

"Рухайтеся на сидінні, рухайте ногами, робіть те, що природно – погойдуйтеся, рухайтеся, розганяйте кров, якщо це те, що вам потрібно. Людям, у яких проблеми з кровообігом, варто поговорити зі своїм лікарем", – зазначив Мейджор.

Також він закликав пасажирів знімати взуття під час польоту для комфорту і поліпшення кровообігу, хоча для багатьох це спірне питання через побоювання з приводу неприємного запаху ніг.

Щоб уникнути цього, бортпровідник закликав пасажирів, які збираються знімати взуття в літаку, подбати про гігієну – прийняти душ і надіти чисті шкарпетки. Якщо ви відправляєтеся в аеропорт не одразу з дому або готелю, а перед цим проводите день на ногах, то цю процедуру можна виконати у вбиральні перед вильотом.

Водночас, за його словами, бортпровідників куди більше турбують пасажири, що висовують ноги в прохід, оскільки це може бути небезпечно.

"Особливо під час нічного польоту, якщо ви виставите ноги в прохід і надягнете темні шкарпетки, ми вас не побачимо і спіткнемося", – пояснив Мейджор.

Яке місце краще забронювати на тривалий переліт

Якщо вас турбує турбулентність, Мейджор радить сісти ближче до передньої частини літака.

Якщо ви високий, варто забронювати місце біля аварійного виходу, щоб отримати додатковий простір для ніг.

Особистий вибір Мейджора на далекомагістральному рейсі – бронювання місця біля вікна, оскільки в такому випадку можна притулитися головою до стінки і заснути. При цьому вас не будуть будити сусіди, щоб пройти в туалет.

Як відчути себе свіжим після сну в літаку

"Чищення зубів – це завжди те, що освіжає найбільше", – каже Мейджор.

Потім варто випити чашку чаю або кави.

Чи варто їсти перед нічним перельотом або під час нього

Якщо ви летите нічним рейсом і хочете якомога краще виспатися на борту, Мейджор радить перекусити перед посадкою. 

Якщо тарифом передбачено безкоштовне харчування, у пасажирів може виникнути спокуса "взяти від життя все". Однак доставка їжі та напоїв у салоні може зайняти досить багато часу, і ви втратите дорогоцінний час відпочинку.

Якщо ж ви летите далекомагістральним рейсом, швидше за все, під час польоту запропонують більше одного прийому їжі. В такому випадку, можна вибрати той, який найбільше підходить вам за графіком.

Як пережити далекомагістральний рейс з дітьми

"Якщо ви напружені, ваша дитина буде напружена, ось і все. Якщо ви перебуваєте в стресі та відчуваєте тривогу, ваша дитина буде хвилюватися", – каже майор.

Бортпровідники зазвичай більш розслаблені, тому можуть дуже швидко заспокоїти дітей і їхніх батьків.

"Я подбаю про те, щоб це було чути всім іншим, і скажу: "Будь ласка, не турбуйтеся про це". Не турбуйтеся про те, що ваша дитина плаче. Це допоможе вашій дитині відновити баланс вух. Єдиний спосіб зробити це – крик. Ми всі були дітьми, ми всі плакали, не турбуйтеся про це". Я постараюся заспокоїти батьків. Заспокоївши батьків, ми сподіваємося, що зможемо заспокоїти дитину", – додав Мейджор.

Також він радить взяти в літак улюблені іграшки та ковдри – це допоможе заспокоїти дитину, зробивши навколишнє середовище в літаку більш знайомим і комфортним.

Як повідомляв УНІАН, раніше туристам розповіли, чому не можна спати під час зльоту і посадки літака – це може поставити під загрозу здоров'я мандрівника.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.