У 2019 році Україна відзначає на державному рівні 350 років від дня започаткування гетьманської резиденції в місті Батурині / Фото: baturin-capital.gov.ua

У Батурині на Чернігівщині пройшли урочисті заходи з нагоди 350-річчя створення гетьманської столиці.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, заходи відбулися на центральній площі Батурина. Там, зокрема, відбулася  кількагодинна концертна програма за участю місцевих творчих колективів та артистів обласного філармонійного центру. Також на площі тривали виставки майстрів народно-декоративного мистецтва Чернігівщини.

Відео дня

Гостем свята став президент України Петро Порошенко. Він привітав жителів Батурина і гостей свята. Порошенко нагадав, що наприкінці 17 - початку 18 століття був періодом розквіту Гетьманщини. І Батурин був столицею для гетьманів Івана Самойловича, Дем‘яна Многогрішного, Івана Мазепи, який 22 роки тримав булаву і поклав край Руїні, саме за нього місто набуло найбільшого розквіту.

Читайте також"Країна козацтва": сербських туристів заманюють в Україну красою Запорізької Січі (фото)

«Батурин - це застереження, це урок, який ми маємо вивчити і розуміти, скільки чвари старшини коштували всьому народові», - наголосив Порошенко. Також він зазначив, що Батурин є символом спротиву Росії, «який сприяє відновленню української державності».

У 2019 році Україна відзначає на державному рівні 350 років від дня започаткування гетьманської резиденції в місті Батурині (16.03.1669), відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 грудня 2018 року.

Нині Батурин має статус міста і є центром об’єднаної територіальної громади, створеної у 2016 році. Там розташований національний історичний заповідник «Гетьманська столиця». У заповіднику заходи з нагоди 350-річчя гетьманської столиці триватимуть до кінця року. Влітку з цієї нагоди заплановано проведення фестивалю «Шабля».