Дипломати рекомендують українцям ретельно планувати свої подорожі / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України надали ряд рекомендацій українцям, які планують подорожі за кордон, у зв'язку з наближенням сезону відпусток.

Про це йдеться у рекомендаціях Департаменту консульської служби МЗС України у зв'язку з можливими форс-мажорними обставинами у міжнародних аеропортах.

Зокрема, у зв'язку з наближенням сезону відпусток і канікул та збільшенням кількості громадян, які подорожуватимуть повітряним транспортом, а також можливим виникненням непередбачених обставин у міжнародних аеропортах, що спричинятимуть затримку рейсів, МЗС вкотре закликає громадян України, які планують подорожі за кордон, взяти до уваги ряд рекомендацій.

Відео дня

Дипломати рекомендують українцям ретельно планувати свої подорожі, враховуючи обставини, які можуть непередбачено виникнути; уважно обирати туристичного оператора, отримати від нього повну інформацію щодо дій у випадку надзвичайної ситуації, контактні дані компаній та осіб, до яких можна звернутися будь-якої миті, у випадку виникнення форс-мажорних обставин.

Читайте такожВ Швейцарії чекають більше туристів з України

Також вивчити умови контракту щодо надання туристичних послуг; враховувати безпекову ситуацію в країні, ситуацію в міжнародних аеропортах, через які здійснюватиметься подорож.

У МЗС радять зареєструватися на веб-ресурсі департаменту консульської служби «Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон («ДРУГ»), а також використовувати ресурс МЗС.

Крім того, українські дипломати закликають пам'ятати про випадки затримання авіарейсів у 2018 році в аеропортах Єгипту, Тунісу, Туреччини, Чорногорії.

Інформація щодо прав пасажирів розміщена на веб-ресурсі Державної авіаційної служби України.

Водночас, якщо в міжнародному аеропорту склалися непередбачувані обставини, українцям рекомендується вжити ряд заходів, в тому числі невідкладно встановити та підтримувати зв'язок з туроператором, авіаперевізником або їхніми представниками в країні перебування, відповідними аеропортовими службами, з'ясувати причину затримки (скасування) рейсу, перспективи та шляхи вирішення питання, отримати інформацію про порядок розміщення в готелі, надання медичної та іншої необхідної допомоги; інформувати про актуальний стан ситуації родичів або знайомих в Україні; невідкладно зателефонувати на «гарячу лінію» посольства або консульської установи в країні перебування, або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС: +38 044 238 16 57, адреса електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua.