Кабмін готує програму підтримки українських авіаперевізників / REUTERS

Міністерство інфраструктури готує окрему державну програму підтримки українських авіаперевізників в умовах коронакризи, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030.

Читайте такожКабмін затвердив план з розвитку туризму в Україні на найближчі роки

"Ми домагаємося окремої програми з підтримки наших авіаперевізників. На жаль, Україна була майже єдиною країною в Європі, яка не запропонувала будь-яких дієвих інструментів і форматів для підтримки авіаперевізників", - сказав він.

Відео дня

Також Криклій повідомив, що зараз в Раді зареєстрований законопроект (№2425), який звільняє внутрішні авіаперевезення від сплати ПДВ, але який все ще не прийнятий як закон.

Збитки авіакомпаній через пандемію коронавірусу

  • Авіаційна галузь є однією з найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу. Так, за прогнозами Міжнародної асоціації повітряного транспорту IATA, лише у 2020 році втрати авіакомпаній через пандемію можуть скласти 157 мільярдів доларів.
  • Багато західних країн з початку пандемії виділяли колосальні суми з держбюджету на підтримку своїх авіакомпаній. Зокрема, ще в травні 2020 року влада Німеччини заявила про плани виділити авіаперевізнику Lufthansa пакет допомоги на загальну суму 9 мільярдів євро. Кошти повинні були, зокрема, піти на підтримку технічної бази авіакомпанії в справному стані на період простою, виплату зарплат співробітникам і повернення коштів пасажирам за скасовані рейси.
  • Українські авіакомпанії своєю чергою залишилися без державної підтримки в період кризи. Крім труднощів з продовженням стабільного функціонування в умовах обмеженого пасажиропотоку і, як наслідок, величезних збитків, вітчизняні авіаперевізники зіткнулися з гнівом пасажирів, які справедливо вимагають повернути їм гроші за скасовані рейси. Ось лише в авіакомпаній зараз таких грошей немає. Одна тільки авіакомпанія МАУ в період з квітня 2020 по січень 2021 року повернула пасажирам понад 26,5 млн дол.
  • У грудні 2020 року авіакомпанія "Міжнародні Авіалінії України" закликала президента України Володимира Зеленського доручити уряду розробити програму дій з надання компанії поворотної фінансової допомоги (позики або стабілізаційного кредиту) з метою виплати заробітної плати співробітникам.
  • У січні 2021 року авіакомпанія звернулася до Міністерства охорони здоров'я з пропозицією переглянути й затвердити нові правила в'їзду в Україну вакцинованих осіб за наявності фізичного або електронного сертифіката про щеплення від COVID-19.