Авіагалузь опинилася під загрозою через пандемію коронвірусу / ілюстрація REUTERS

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) закликала уряди країн світу знову відкрити кордони для мандрівників, запровадивши тестування на COVID-19 в аеропортах замість самоізоляції по прибуттю, одночасно продовживши фінансову підтримку авіакомпаній, щоб врятувати повітряну галузь від повного краху.

Читайте такожООН оцінила втрати світової туристичної галузі через пандемію коронавірусу

За прогнозами IATA, в 2020 році кількість пасажирів скоротиться як мінімум на 70% в порівнянні з 2019 роком для поїздок до/з/всередині Європи. Очікується, що в 2020 році полетять всього 340 мільйонів мандрівників в регіоні в порівнянні з 1,2 мільярдами в 2019 році.

Відео дня

Водночас, за оцінками Air Transport Action Group, через падіння попиту на авіаперевезення близько 4,8 мільйона робочих місць, безпосередньо пов'язаних з повітряним транспортом, знаходяться під загрозою. На додаток до цього мільйони людей, зайнятих у сфері подорожей і туризму, також знаходяться під загрозою.

Як відзначають в IATA, щоб допомогти галузі пережити зиму, необхідна додаткова фінансова підтримка.

"Авіакомпанії витрачають готівку зі швидкістю 300 тисяч доларів на хвилину в другій половині 2020 року. І більша частина державної підтримки, яка дозволила їм залишатися життєздатними, вже закінчується. Перспектива катастрофічної втрати робочих місць цілком реальна. Постійна фінансова підтримка вкрай необхідна доти, поки галузь не зможе знову встати на ноги", - заявив регіональний віце-президент IATA по Європі Рафаель Шварцман.

У профільній асоціації знову закликали уряди Європи і всього світу прийняти узгоджений і скоординований підхід до безпечного відкриття кордонів без карантину за допомогою тестування на COVID-19. Авіаційна галузь розробила чітке бачення систематичних перевірок перед вильотом, щоб дати урядам впевненість у необхідності знову відкрити кордони.

"Карантин будь-якої тривалості продовжить економічне падіння через COVID-19. Тестування має замінити, а не скоротити карантин. А витрати на тестування повинні нести уряди відповідно до міжнародних медико-санітарних правил ВООЗ. Швидкі та послідовні дії європейських урядів необхідні, якщо ми хочемо зберегти сезон подорожей на кінець року в будь - якій формі", - сказав Шварцман.

Результати опитування мандрівників, проведеного IATA, зафіксували широку підтримку введення тестування замість карантину:

  • 83% не будуть літати, якщо їм доведеться йти на карантин після прибуття
  • 88% готові пройти тестування, щоб зробити подорож можливою
  • 65% згодні з тим, що в карантині немає необхідності, якщо у людини негативний результат на COVID-19
  • Близько 39% заявили, що уряд повинен платити за тестування, тоді як лише 25% вважають, що це має бути відповідальністю мандрівників

Інші новини авіакомпаній