Нещодавно на Козятинщині перебував доктор історичних наук шведського університету Содерторн Андрій Котлярчук, який разом із групою науковців за дорученням керівництва держави досліджує питання геноциду ромів в Україні в 1941-1944 роках.

Із цією метою науковець із Стокгольма відвідав на запрошення місцевих краєзнавців – ветерана органів МВС Леоніда Кривова та голови районної ради ветеранів війни і праці Володимира Бондаренко – пам’ятник у Талимонівському Яру, що встановлений на місці фашистських злодіянь на Козятинській землі – масових розстрілів окупантами у 1942-1943 роках 9 тисяч військовополонених та мирного населення, серед яких більша частина – представники національних меншин: евреї і, власне, роми.

Гість продемонстрував велику обізнаність проблемами масового знищення мирного населення та окремих народів фашистами під час Другої Світової війни. В радянські часи питання фашистського геноциду замовчувались. В Україні біля 50-ти захоронень масових знищень і тільки на 15-16 з них встановлено пам’ятні знаки. Козятин серед тих міст, де пам’ятають жахливі сторінки фашистських злодіянь. На 35 місцях масових захоронень в Україні поки що «дикі поля». В Росії, де також багато подібних захоронень, немає жодного пам’ятника, а в Білорусії їх 2.

Відео дня

Мовного бар’єру між шведом та козятинчанами не виникло, адже гість чудово володіє російською мовою, а на наші перемовини українською, вставляв і свої українські словечка, пояснивши, що наша мова також йому близька і знайома, адже його батьки вихідці з Білорусії і в їхній родині шанували слов’янські мови трьох братніх народів колишнього СРСР.

Як пояснив гість свою присутність на Козятинщині, в університеті питаннями масових знищень циган під час Другої Світової війни переймаються 4 науковці, котрі мандрують країнами Європи, де ступала фашистська нога, і відкривають чорні плями історії. Увага до вивчення геноциду циганського народу з боку керівництва Швеції пояснюється тим, що більшість циган на час війни були безграмотними і в них немає своєї наукової професури, на відміну від єврейського народу, який зробив дуже багато для відновлення своєї історичної пам’яті. Проект відновлення пам’яті знищених циган розрахований на три роки і увінчається виходом монографії на шведській та англійській мовах.

Доктор Котлярчук також відвідав Музей історії міста Козятина, звернувши увагу, що тут відстуній тематичний розділ присвячений трагедії Другої Світової віни і зокрема Талимонівського Яру. Запевнено, що такий розділ незабаром з’явиться у Музеї.