важливо пам'ятати, що Україна платить за ці ракети / фото УНІАН

Отримання "Джавелінів" допоможе Україні захиститись від безупинної агресії Росії. Однак можливості української армії радикально змінять не "Джавеліни", а реформи структури командування.

Про це, коментуючи заяву Держдепартаменту про доставку до України протитанкових переносних ракетних комплексів "Джавелін", заявив Майкл Карпентер, екс-посадовець Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті на своїй сторінці у Твітері

"Нарешті Україна отримала джавеліни. На моральному, політичному, тактичному й стратегічному рівні це правильне рішення, яке допоможе Україні захиститись від безупинної агресії Росії, яка вже забрала понад 10 000 життів", – зазначив експерт.

Відео дня

При цьому він наголосив, що було би помилкою вважати, що "Джавеліни" кардинально міняють ситуацію на лінії фронту. 

Читайте такожПідготовка розрахунків комплексів Javelin у ЗСУ розпочнеться вже з другого травня

"Вони є корисним видом озброєння, яке матиме обмежений стримувальний ефект, але не змінить фундаментально можливості української армії. Значно важливішою є структура командування Збройних сил, яка відчайдушно потребує реформування відповідно до стандартів НАТО, а також рівень підготовки та боєготовності українських військ – обидві ці складові також потребують негайної уваги", - додав Карпентер.

"Нарешті, важливо пам'ятати, що Україна платить за ці ракети. У довготерміновій перспективі буде значно краще, якщо Україна реформує свою оборонну промисловість (тобто зробить її прозорішою та менш вразливою до корупції), щоб бути здатною самостійно виробляти протитанкову зброю", – зазначив він. 

Нагадаємо, 30 квітня Державний департамент США підтвердив доставку протиракетних комплексів "Джавелін" (Javelin) в Україну. Пізніше президент Петро Порошенко, зі свого боку, подякував президенту США за це рішення, а також привітав "жвавий інтерес" до зміцнення обороноздатності України як всередині держави, так і за кордоном.