Тука прокоментував спрощений порядок отримання російських паспортів для жителів ОРДЛО / фото УНІАН

Паспортизація Росією армійських корпусів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» триває понад місяць, а сама ідея про спрощений порядок отримання російських паспортів для жителів ОРДЛО зародилась у керівництва Росії півроку тому.

Про це в інтерв’ю Громадському повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та в.п.о. Георгій Тука.

Читайте такожКуратор "ЛДНР" прокоментував рішення Путіна видавати російські паспорти на Донбасі

Відео дня

«Для нас в міністерстві такі дії абсолютно не були неочікуваними. Бо щонайменше 4-5 місяців ми отримували інформацію від спецслужб про те, що спочатку ця ідея почала обговорюватися, потім почали готуватися до її реалізації. А от паспортизація армійських корпусів - першого та другого триває вже місяця півтора, мабуть. Їхні так звані «службовці ДНР» та «ЛНР» першочергово отримали право стати громадянами «великої Росії». Для цього їм потрібно написати заяву, їх викликають в Ростов. Паспорти їм видають не в Донецьку, Луганську, а в Ростові. Таким чином Росія намагається зберегти назовні обличчя цивілізованої держави», — пояснює Тука.

Він також додав, що підписанням указу Росія опосередковано визнала себе стороною конфлікту.

«Я б не сказав, що вони юридично визнали факт окупації. Вони опосередковано визнали себе стороною конфлікту. До речі, я не можу погодитися що це суперечить Мінським домовленостям, бо в Мінських домовленостях згадки про такі дії немає, а Росія діє в цьому випадку виключно в рамках свого внутрішнього законодавства. І цей указ він по своєму духу і дійству суперечить духу і дійству Мінських домовленостей. Але це політична площина, а не юридична. До Мінських домовленостей не має відношення цей указ», — розповів заступник міністра.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для мешканців окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей. Помічник президента РФ Владислав Сурков назвав це рішення «справедливим та неминучим», а «очільники ДНР» та «ЛНР» подякували за нього.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти та назвав крок Росії новим «паспортним» етапом окупації Донбасу.

На заклик України Радбез ООН 25 квітня збереться на екстрене засідання з приводу видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу.