У лютому 2015 року Сирський був начальником штабу АТО і здійснював безпосереднє командування військами у секторі "С" / facebook.com/ievgen.shevchenko.7

Екс-учасник АТО Євген Шевченко розповів про участь нового командувача операції Об'єднаних сил Олександра Сирського у боях за Дебальцеве у 2015 році.

Як він написав на своїй сторінці у Facebook, у лютому 2015 року Сирський був начальником штабу АТО і здійснював безпосереднє командування військами у секторі "С". На думку Шевченка, його командування стало однією з причин утворення Дебальцевського котла.

Читайте такожУ Києві пройшов марш в пам'ять про захисників Дебальцевого (фото)

Відео дня

"Ранком 9 лютого ворог без бою та без жодного пострілу захопив стратегічно важливе село Логвинове, таким чином перекривши трасу Бахмут-Дебальцеве і утворивши Дебальцевський котел. Це стало можливим через те, що за декілька годин до атаки за наказом командування сектору із займаних у селі позицій вивели абсолютно усі українські підрозділи, які тримали там оборону", - написав Шевченко.

Він зазначив, що того ж дня відбулася перша спроба відбити село, однак штурм відбувся без підготовки.

"Без розвідки, без підтримки артилерії, без усвідомлення потрібних для успішної атаки сил та засобів ми програли цей бій ще до його початку - втративши два танки малочисельні штурмові підрозділи були вимушені відступити", - зауважив екс-боєць АТО. 

Шевченко перерахував ще кілька помилок командування, які посприяли погіршенню ситуації під Дебальцевим. Він зазначив, що врятуватися багатьом військовим вдалося завдяки рішучим діям окремих офіцерів.

Читайте такожЗСУ провели успішну операцію під Новозванівкою та просунулися на 1 кілометр

"Офіцерам в Дебальцево вистачило мужності і мудрості зважити усі обставини і вони змогли уникнути повторення масштабів Іловайської трагедії - в односторонньому порядку, без погодження зі штабом, ними було прийнято рішення при вихід з оточення і вночі 18 лютого угруповання наших військ вдало вийшло з котла з відносно невеликими втратами", - написав Шевченко.

Він нагадав, що вже четвертий рік поспіль військова прокуратура розслідує усі обставини трагічних подій в Дебальцево, однак ці справи досі не передано до суду.

Довідка УНІАН. Під час боїв за Дебальцівський плацдарм українські військові зазнали значних втрат. 18 лютого 2015 року бійців вивели з Дебальцівського виступу. До виводу багато місяців його захищали тисячі українців.

Згідно зі звітом Генштабу Збройних сил України про бойові дії на Дебальцевському плацдармі з 27 січня по 18 лютого 2015 року, під час боїв у районі Дебальцевого в період з 15 січня по 18 лютого загинули 110 військовослужбовців, 270 були поранені, сім - взяті в полон і 18 пропали безвісти. За весь час оборони Дебальцівського виступу загинули 136 і був поранений 331 військовослужбовець ЗСУ.

Під Дебальцевим в лютому 2015 року незаконним збройним формуванням у складі 19 тисяч бойовиків протистояли близько 13 тисяч бійців сил АТО.