Україна випробувала ракету / facebook.com/yuri.biriukov

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца.

Вона розповіла, що російська сторона у своїх нотах говорила про те, що нібито Україна порушує суверенітет РФ, міжнародне право, створює загрозу міжнародній безпеці та звучали погрози на адресу України.

Читайте такожУ РНБО відповіли на погрози Росії застосувати ракетну зброю через стрільби ЗСУ біля Криму

Відео дня

"Фактично Росія маніпулює інформацією. Всі ракетні випробування, навчання здійснюються відповідно до законодавства України та міжнародного права на території України в рамках міжнародно визнаних кордонів України. Всі ці контрольні льотні випробування проводяться у відповідності зі статтями Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року в рамках сухопутного, морського і повітряного простору України, які перебувають під суверенітетом України. Ми проінформуємо міжнародну спільноту про дії російської сторони, які є неприкритою загрозою застосування військової сили проти підрозділів ЗСУ", - заявила Беца.

За словами Беци, МЗС України вже підготувало ноту протесту, і вона в найближчі години буде спрямована російській стороні.

Як повідомляв УНІАН, 1-2 грудня на півдні України заплановані навчання Повітряних сил Збройних сил України, під час яких будуть проведені повітряні стрільби.

Разом з тим ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони України повідомили, що в разі проведення Україною ракетних стрільб поблизу тимчасово окупованого Криму Росія погрожує Києву ракетним ударом. У листі, датованому 26 листопада, зокрема, йдеться про те, що, якщо Україна проведе подібні стрільби, то російська сторона, по-перше, буде збивати українські ракети. По-друге, завдасть удару по українських пускових установках.

Читайте такожДержавіаслужба розіслала пілотам попередження про небезпеку польотів над Чорним морем

У відповідь секретар РНБО Олександр Турчинов попросив РФ не панікувати через ракетні стрільби України. Він наголосив, що ракетні випробування Україна буде проводити згідно з усіма міжнародними зобов'язаннями і договорами у своєму суверенному повітряному просторі.

Сьогодні, 30 листопада, прес-секретар Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко наголосив, що погрози не можуть перешкодити планам України щодо військових навчань.

У свою чергу заступник міністра оборони України - керівник апарату генерал-полковник Олександр Дублян не відповів на питання, чи скасує Україна проведення стрільб у зв'язку з нібито погрозами Росії. «Зараз, наразі, на це питання ще не можу відповісти, тому що час проведення стрільб визначено 1-2 грудня», - зазначив Дублян.