Bundeswehr | Facebook

Для максимально ефективних бойових дій Україна потребує постійної потужної підтримки західною зброєю. Як зазначив радник голови Офісу президента Олексій Арестович, в першу чергу мова йде про артилерію.

"Якщо цього не буде - це буде позиційна "суєта", дуже довга і складна для обох сторін", - додав Арестович.

У свою чергу прес-секретар Пентагону Джон Кірбі детально розповів, що увійде в новий пакет допомоги для України. За його словами, США нададуть у тому числі 72 155-мм гаубиці і тактичні машини для їх буксирування, а також 144 тисячі додаткових артилерійських пострілів.

Відео дня

Чому саме артилерію було виокремлено, здогадатися не складно - зараз точний масивний артилерійський вогонь українських артилеристів є чи не головним фактором успіху у наступі та обороні.

До аналогічних висновків доволі швидко прийшла і армія РФ. Особливо в умовах коли рашисти не досягли переваги у повітрі і будь-яке активне застосування літаків обертається значними втратами у машинах та пілотах.

Артилерія НАТО vs РФ

В цих умовах на полі битви йде запекла контрбатарейна боротьба між артилеристами, в який переможцем виходить той, хто швидше та точніше відкриває вогонь з більшої дальності. І в цій боротьбі Україна може взяти вверх саме завдяки західній артилерії, бо вона стріляє далі. Тобто можливо вести вогонь по противнику поза межами зони його ураження.

Різниця у дальності стрільби - прямий наслідок різниці у калібри радянської та натівської артилерії: 152,4 та 155 мм. І ці 2,6 міліметра мають велике значення, бо за ними тягнеться і розмір зарядної камори й розмір самого снаряда, який в Альянсу приблизно на 10% більший. Все це дає більшу дальність стрільби та могутність пострілу.

Bundeswehr | Facebook

Ще одним вкрай важливим параметром є довжина ствола, яка традиційно вимірюється у калібрах самої зброї. Найбільш поширеними в Альянсі є стволи довжиною у 39 калібрів, які замінюються сучасними у 52 калібри.

Для прикладу можливо порівняти кілька найрозповсюдженіших артилерійських систем НАТО та РФ. Слід зазначити що дальність стрільби також залежить від снаряда. Зокрема існують так звані снаряди ERFB - покращеної аеродинамічної форми з донною виїмкою, які дають значний приріст дальності стрільби - +4-6 км. Це відносно нова технологія, яка вже активно використовується у країнах НАТО, але і у РФ також є аналогічний снаряд - 3ОФ45. Саме такі боєприпаси призначені, в першу чергу, для контрбатарейної боротьби. 

Для початку зрівняємо дві гаубиці: радянсько-російську "Мста-Б" та американську М777, яку можливо передають у якості допомоги з США.

false

"Мста-Б" vs М777

  • Калібр: 152 мм vs 155 мм
  • Довжина ствола: 47 калібрів vs 39 калібрів
  • Дальність стрільби 3ВОФ45 / ERFB: 24,7 км vs 30 км

Таким чином нова американська гаубиця б’є на 5 км далі, що дає вже доволі вагому перевагу у контрбатарейній боротьбі.

Ще більший розрив буде, якщо взяти сучасні натівські самохідні артилерійські установки країн НАТО. УНІАН вже порівняв словацьку Zuzana, яку закуповує Україна з самохідною "Мста-С", результат - в окремій публікації

Тому в цей раз задача ускладнюється і проти німецької САУ PzH 2000, яку Нідерланди, за інформацією Bloomberg, передають Україні у якості допомоги можливо обрати спеціалізовану далекобійну самохідну гармату 2С5 - "Гіацинт". Її, до речі, у СРСР якраз і створювали для контрбатарейної боротьби. А у РФ для неї навіть створили новий снаряд 3ВОФ86 з підвищеною дальністю стрільби.  

false

2С5" Гіацинт " vs PzH 2000

  • Калібр: 152 мм vs 155 мм
  • Довжина ствола: 47 калібрів vs 52 калібрів
  • Дальність стрільби 3ВОФ86 / ERFB: 30,5 км vs 47 км

Для розуміння масштабу перевищення в 17 км – це дальність стрільби САУ 2С3 "Акація".

Особливості контрбатарейної боротьби

Таким чином між рашиською та натівською артилерію - величезна прірва, яка вимірюється у кілометрах. Але справа не тільки у дальності пострілів. Вкрай важливим є отримання координат ворога та передача передача їх у режимі он-лайн артилеристам, які мають максимально швидко відкрити вогонь у відповідь.

Саме для цього у кожну поставку артилерії від США входять контрбатарейні радари. Вони потрібні для того, щоб визначити точні координати ворожої артилерії, яка відкрила вогонь. Також регулярно передаються розвідувальні дрони, які ведуть пошук противника та коригують вогонь.

А найголовніша особливість натівської сучасної артилерії в тому, що всі вони, навіть причіпні М777, мають цифрову систему управління вогнем, яка бере на себе всі вирахування стрільби, похибки та інше. Ця ж система дозволяє програмувати високоточні снаряди, такі, як M982 Excalibur з GPS-наведенням.

Excalibur може долати до 40 км та відхилитися від цілі не більше ніж на на пару метрів. Саме такі снаряди є ультимативним рішенням для контрбатарейної боротьби, коли шість пострілів знищують всю артилерійську батарею противника з абсолютною гарантією успіху.

Вас також можуть зацікавити новини: