Блокаду ОРДЛО запровадили в 2017 році / фото president.gov.ua

Україні необхідно відновити економічні зв'язки з окупованої частиною Луганської області, вважає голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Про це він заявив журналістам в Сєвєродонецьку (нинішній адміністративний центр області, - УНІАН), пишуть "Новости Донбасса".

"Я за те, щоб відновити економічні зв'язки. Ми від цього отримаємо суцільну вигоду", - вважає чиновник.

Відео дня

Крім того, він переконаний, що розрив економічних зв'язків з окупованою територією - це "політичні спекуляції".

"Ми щорічно втрачали близько двох мільярдів гривень. Скільки ми за ці роки втратили? Припустимо, 8 мільярдів гривень. Скільки б доріг ми могли зробити? <...> Наприклад, 5 мільярдів гривень коштує будівництво обласної лікарні", - заявив він.

На думку Гайдая, економічна блокада спровокувала "вимивання" гривні з території ОРЛО.

"Гривні більше немає в побуті там, залишилися долари і рублі. Гривня - це теж певна прив'язка до України", - переконаний глава ЛОДА.

Економічна блокада ОРДЛО: що відомо

  • У січні 2017 року активісти та ветерани АТО організували торгову блокаду неконтрольованих територій Донбасу, зокрема, перекривши залізничне вантажне сполучення. В уряді неодноразово закликали припинити блокаду через збитки економіці України і неможливість поставок дефіцитного антрацитового вугілля, однак блокаду не було знято.
  • У відповідь на блокаду бойовики заявили про "націоналізацію розміщених за лінією розмежування всіх підприємств української юрисдикції, в тому числі підприємств фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, після чого керівництво групи заявило про повну втрату контролю над цими структурами.
  • Тодішній президент України Петро Порошенко 16 березня 2017 року своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про тимчасову заборону переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування в зоні АТО. В уряді оцінювали втрати економіки України від торгової блокади окупованого Донбасу в 1% ВВП.