За інформацією міністерства оборони РБ, у Білорусі розпочалися спільні льотно-тактичні навчання російської та білоруської військової авіації. Зокрема, 20 січня відомство звітувало про тренування на Ружанському полігоні, під час яких авіація відпрацює "придушення засобів протиповітряної оборони, ураження пунктів управління, накопичень техніки та живої сили умовного супротивника". "З аеродрому Мачулищі літаком ДРЛО А-50 виконуються завдання щодо ведення повітряної розвідки та управління екіпажами багатоцільових винищувачів", - повідомили в Міноборони Білорусі.

Без сумнівів, проведення цих навчань є загрозою для України. В першу чергу тому, що накопичення та концентрація військ під виглядом навчань особового складу — вже всім відома тактика Росії напередодні вторгнення в чергову країну. Наприклад, під виглядом навчань РФ концентрувала сили для нападу на Грузію у 2008-му році. Восени 2021 року РФ активно розповідала про навчання своїх військових поблизу українського кордону, а згодом почався повномасштабний наступ. 

Під виглядом навчань РФ концентрувала сили для нападу на Грузію у 2008-му році

Ще одна загроза полягає в тому, що навчання є льотно-тактичними. Це означає, що під час їх проведення на території Білорусі у небо постійно підіймають бойову авіацію. Тобто, носії з вражаючими засобами, які можуть завдавати ударів по Україні. Зокрема, Міг-31 з гіпершвидкими ракетами "Кинджал", та  інші літаки, які вже завдавали ударів по Україні з території Білорусі.  

В таких випадках по всій Україні одразу ж оголошується повітряна тривога. І це виправданий крок. Слід бути обережним та, почувши її, одразу ж йти в укриття. Я б ставився до цих повідомлень серйозно.

Річ у тім, що ніхто не може гарантувати та чітко визначити: чи це тренувальний зліт, чи з метою пуску ракет по інфраструктурі України. Окрім того, не так давно, 15 січня, Росія завдала ракетних ударів по Києву, коли спочатку прозвучали вибухи, а вже потім повітряна тривога. Навчання можуть бути лише прикриттям для реальних намірів завдати удару!

Крім того, з відкритих джерел можна дізнатись, що нещодавно Росія перекинула на територію Білорусі близько 50 літаків. Я б оцінив це як значну кількість авіації, яка безумовно становить серйозну загрозу.

Навчання можуть бути лише прикриттям для реальних намірів завдати удару

При цьому, навіть навчання російських пілотів є небажаним сценарієм. Навіть не нападаючи під час тренувань, противник посилюється. 

Також ми відстежуємо, що росіяни продовжують проходити бойове злагодження на полігонах Білорусі.  Однак вже впродовж кількох місяців чисельність російського угруповання там суттєво не змінюється. Різні джерела повідомляють, що на території РБ перебуває до 11-15 тисяч російських військовослужбовців. Така чисельність бойового складу є недостатньою для початку сухопутного наступу на Україну з півночі. 

Для порівняння, рік тому на території Білорусі було зібрано угруповання з 35-40 тисяч російських військових. Тоді, коли Росія рушила на Україну, вони пішли через Іванків, через Чорнобильську зону, через Чернігів… 

Навіть з наміром повторити наступ з півночі, росіянам не вдасться забезпечити оперативну раптовість нападу

Зараз російське угруповання майже вдвічі менше. А от Україна сьогодні якраз більше підготовлена. Тому навіть з наміром повторити наступ з півночі, росіянам не вдасться забезпечити оперативну раптовість нападу. На мою думку, якщо РФ планує напасти знову, їй доведеться збирати ще більше угруповання, ніж рік тому.

Адже зараз українці розуміють, що Путін може спробувати повторити наступ з півночі. І вже дуже добре до цього готові. 

Вадим Кабанчук, заступник командира білоруського полку Збройних сил України імені Кастуся Калиновського