Україні терміново потрібні сучасні винищувачі / фото REUTERS

Західні аналітики вважають, що пройде як мінімум шість місяців, поки українські пілоти пройдуть тренування на винищувачах F-16, тому ці літаки не допоможуть контрнаступу України, який проходить без підтримки з повітря.

Журналіст CNN в Україні Нік Пейтон Волш, побувавши з українськими військовими на передовій, розповів, що російська авіація завдає ударів по українських позиціях бомбами по півтонни. Але українці не мають, чим захиститися, бо росіяни запускають смертоносні снаряди з такої відстані, яка є недосяжною для українських систем ППО. Кореспондент розповів, що під час обстрілу таких бомб може бути до 20 за 20 хвилин, передає Голос Америки.

"Тож коли Україна каже, що їй терміново потрібні F-16, це тому, що українські військові щодня гинуть через російську перевагу в повітрі", – пояснив він. 

Журналіст зауважив, що "армії НАТО навіть не розглядали б завдання йти проти мінних полів і лінії оборони такої, як вздовж південного Запорізького фронту без високоякісної бронетехніки, засобів проти розмінування, переваги в повітрі та добре навчених сил", але від українців очікується саме це.

"Тепер вони очікують, що армія, якої майже не було 18 місяців тому, зможе зробити подвиг, до якого жодна армія НАТО навіть не підступилася б", – поділився Волш думкою.

Масштаб завдань, які пов’язані з винищувачами, також потрібно брати до уваги – на нових літаках не лише треба вміти літати, а й обслуговувати. Люди, які ухвалюють ці рішення у НАТО, припускають, що на якомусь етапі може виникнути потреба у західних фахівцях, бо українських може не вистачити.

А це є ризик того, що НАТО буде втягнуто у війну, тому західні політики і військові розраховують, що можливо, українці якось впораються і без літаків. 

Інші західні оглядачі також пояснили, що стоїть за розрахунками НАТО. Генерал Джеймс Гекер, командувач ВПС США в Європі та Африці зазначив, що на хорошу підготовку пілотів цих винищувачів потрібно кілька років. "Щоб побудувати пару ескадрилій F-16 і підняти їхню готовність на достатньо високий рівень і на достатньо високу кваліфікацію... треба чотири-п’ять років", – сказав він.

Колишній британський пілот, а зараз аналітик Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI), Джастін Бронк пояснив ризики, про які мають думати західні урядовці. Бо крім пілотів, потрібно кілька років, щоб навчити механіків обслуговувати F-16. Це означає, що навряд чи вдасться обійтися без підрядників з країн НАТО. Ще одне питання – фінансування. Хоч ці літаки не є найновішими, чи найдорожчими, вони також чимало коштують, і на їхню відправку потрібна згода Конгресу.

Також він зазначив, що ефективність літаків також залежить від того, з якою зброєю він постачатиметься. Деякі ракети є надто чутливими для НАТО, адже союзники б дуже не хотіли, щоб ці технології потрапили в руки РФ.

Винищувачі для України

Україна просила надати винищувачі з самого початку війни, але США та інші союзники виключали цю можливість.

А сьогодні стало відомо, що Данія і Нідерланди передадуть ЗСУ сучасні винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: