Винищувач F-16 / фото US Air Force

В умовах українсько-російської війни навіть досвідченим пілотам F-16 доводилося би проходити попередню перепідготовку.

Про це в ефірі Еспресо заявив американський військовий пілот, волонтер і військовий інструктор Пітер Грінбург. За його словами, протизаконно відправляти в Україну натівських пілотів.

"Є сила-силенна F-16 у світі, можливо 4 тисячі бортів було вироблено за ці роки. Тож звісно, що є і багато пілотів F-16. Треба не забувати, що F-16 - це система, що функціонує в межах більшої системи. Це комунікація в розрізі реального часу, прийняття рішень разом із командирами, аналітиками, розвідкою", - сказав він.

Відео дня

Грінбург додав, що всі ці речі повинні працювати разом і проста присутність іноземних пілотів не вирішить проблеми.

"Вони, теоретично, можуть бути із різних країн і літати на різних версіях F-16, бо ж їх є багато. Вони можуть знати і користуватись різною тактикою. Але навіть група екс-пілотів F-16 все одно потребує навчання і підготовки, аби відповідно використовувати літак в цих умовах. Ще одна проблема в тому, що навчання пілотів коштує мільйони доларів, також доступ до інформації. Тож якщо уявити, що натівський пілот, який щойно зліз з літака і хотів би приїхати - просто не має права цього зробити", - наголосив пілот.

Навчання українських пілотів на F-16 – останні новини

США 16 липня нарешті дали формальну згоду на навчання українських пілотів на F-16 в ряді європейських країн. Така згода знадобилася, оскільки пілотів знайомитимуть з технічними характеристиками літаків, що є секретною інформацією.

Перед цим Юрій Ігнат відзначав, що поки українські пілоти ще не виїжджали на навчання в європейські країни, хоча деякі політики встигли зробити відповідні заяви. Поки ЗСУ тільки готуються до відправки пілотів на навчання.

Вас також можуть зацікавити новини: