Резніков розповів про долю Європи у разі повномасштабного вторгнення РФ в Україну / фото REUTERS

Світ повинен переконати Росію в тому, що ціна наступу на Україну занадто висока, щоб про неї думати. 

Про це заявив Міністр оборони України Олексій Резніков у публікації на Atlantic Counsil, пише ZN.ua.

За словами міністра, поки не зрозуміло, чи розуміє сама Європа, чим для неї загрожує велика війна між Україною і Росією.

Відео дня

"Велика війна в Україні призведе всю Європу до кризи. Раптова поява від трьох до п'яти мільйонів українських біженців, які рятуються від російського вторгнення, буде лише однією з багатьох серйозних проблем, із якими стикається європейське суспільство. Наприклад, ЄС дуже залежить від імпорту продуктів харчування, включаючи зерно. Велика війна серйозно підірве і, можливо, повністю запобігатиме імпорту багатьох товарів як з України, так і з Росії, створюючи цілу низку проблем із продовольчою безпекою для всього континенту", - написав міністр оборони.

Також, за його словами, напад Росії означав би остаточний кінець заснованому на правилах міжнародному порядку, "відкривши двері в нову еру глобальної нестабільності, яка б поставила під загрозу десятиліття безпрецедентного миру на більшій частині Європи".

Міністр оборони України Олексій Резніков / фото REUTERS

"На кону набагато більше, ніж доля незалежної України. Якщо загроза нападу Росії буде реалізована, це створить хаос на всьому континенті та підірве відносну стабільність, до якої більшість європейців звикла після закінчення холодної війни. На її місці з'явиться нова норма - небезпечність і агресія, яку підживлює Кремль. На кону майбутнє самої Європи, і воно вирішуватиметься в Україні", - підсумував Олексій Резніков.

За словами Олексій Рєзнікова, Росію можна зупинити тільки високою ціною агресії.

"Ми повинні переконати Москву в тому, що ціна нового наступу занадто висока, щоб про неї думати. Ця ціна буде носити чисто військовий характер і мати форму негативних політичних, економічних і соціальних наслідків", - додав він.

Читайте такожУ російському МЗС відповіли на повідомлення ЗМІ про плани Кремля напасти на Україну

За словами глави Міноборони деякі на Заході продовжують вважати, що потрібно робити все, щоб не провокувати Росію. І не розуміють, що Кремль розглядає саме існування НАТО і Європейського Союзу як провокацію.

"Дійсно, сама ідея незалежної України - нестерпна провокація для багатьох у Москві. Якщо демократичний світ бажає уникнути катастрофічних наслідків великої війни в Україні, західні лідери повинні продемонструвати свою рішучість протистояти тиску Росії, одночасно зміцнюючи Україну. Зі свого боку, ми віддані захисту Європи і побудові майбутнього", - зазначив Резніков.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.

Вторгнення Росії в Україну: що відомо

Як свідчать нові розвіддані США, Росія планує повномасштабний наступ з декількох фронтів на Україну вже в 2022 році за участю близько 175 тисяч військових і важкої техніки. Розширення військової сили відбулося на тлі озвучених Росією вимог щодо гарантій невступу України в НАТО.

Раніше видання BILD показало фази ймовірного повномасштабного вторгнення РФ в Україну, якими поділилися Західні розвідники.

The Washington Post, своєю чергою, опублікував карту можливого руху російської армії територією України.

Карта можливого руху російської армії територією України / фото washingtonpost.com