Україні декілька разів переносили строки надання F-16 / фото REUTERS

Для того, щоб після отримання F-16 Україна мала дійсно ефективний результат, потрібно захистити місця дислокації та в комплекті до винищувачів отримати озброєння, яке можуть використовувати літаки.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап розповів, як захистити F-16 після того, як вони опиняться на території України, скільки часу в інших країнах витратили на підготовку до переходу на новий вид літаків та яке озброєння потрібно в комплекті з винищувачами.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що існує багато способів для захисту місць дислокації авіаційної техніки.

Відео дня

"Найперше, надійне ППО, яке захищає від балістики. Тому що, ця концентрація 48-ми російських комплексів "Іскандер" навколо нашого північного кордону, вони якраз як загроза. Може бути дуже швидкий удар і літаки не встигнуть підняти в повітря. Друге, різні укріплення аеродромів – це капоніри, закриті бокси, підземні сховища, тощо. Засобів дуже багато і немає сумнівів, що спеціальні команди над цим працювали з точки зору концепції, плану, організації ресурсів. Тому що росіяни цілять по нашим аеродромам, незважаючи на те, є там F-16 чи ще нема. На всяк випадок бомблять по Старокостянтинову та Миргороду. До всього треба готуватися", - акцентував Криволап.

Іран в очікуванні Су-35, "які їм мабуть так і не зможуть поставити росіяни", взагалі побудував підземний аеродром.

"Де літак влітає і вилітає, а все інше під землею. Іранці будували цей аеродром близько трьох років і наскільки відомо по супутниковим знімкам, там досі тривають роботи. Але точно сказати важко, бо це дуже закрита країна, тому мало інформації", - додав він.

Авіаційний експерт зауважив, що для переходу на нові види літаків, в мирних умовах деякі країни витрачали 1,5 роки, а іншим знадобилось на підготовку в два рази більше часу. 

"Взагалі, інші країни, які переходили на F-16 або F-35, тобто, на нові для себе види літаків, на це витрачали від 1, 5 до 3 років. І це досвід наших країн-сусідів, Польщі, Чехії, Румунії, тощо. Знадобилось півтора-два-два з половиною і до трьох років. Причини були різні, там де це зайняло три роки, скоріше на це були організаційні, технічні і фінансові. А от якщо впиралися, то це від півтора до двох з половиною років", - підкреслив він.

Криволап зазначив, що зараз багато точиться розмов про те, що Україні декілька разів переносили строки надання F-16, але це навпаки допомагає нам краще підготуватись.

"Якщо пригадати хронологію подій, то на початку, коли ми просили закрити небо та надати F-16, існувала думка, що треба два-три тижні і наші пілоти вже будуть літати на F-16. Може вони б і літали, але це було би, на мою думку, не дуже гарною для нас подією. Ми би навіть втрачали дуже велику кількість пілотів, бо до цього треба довше готуватися. Навчання технічного персоналу також може зайняти навіть більший час, ніж підготовка пілотів" ,- акцентував він. 

Авіаційний експерт резюмував, що вкрай важливо для України, щоб разом з F-16 в комплекті йшло озброєння, яке можуть використовувати винищувачі. Це радари, які можуть виявляти російські літаки та далекобійні ракети повітря-земля і повітря-повітря.

"Радар 83, ракети AMRAAM і JASSM. І все тоді буде добре",- підкреслив Криволап.

F-16 для України - деталі

23 лютого президент України Володимир Зеленський поділився відео, як у Данії українські пілоти опановують навички керування багатоцільовими винищувачами F-16, а також українські авіатехніки навчаються обслуговати літаки.

Раніше, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат акцентував, що Україна переходить на F-16 в екстреному порядку, як це не робила жодна країна у світі. Він зазначав, що в умовах повномасштабної війни не можливо побудувати капітальну інфраструктуру під літаки F-16, згідно всіх  вимог країн НАТО,  але українські пілоти перенавчаються, інфраструктура адаптується, удосконалюється злітно-посадкова смуга та робляться тимчасові укриття.

Очікується, що орієнтовно в червні 2024 року перші літаки–винищувачі F-16 опиняться в українському небі. Варто зазначити, що Росія розгорнула 48 пускових установок ракетного комплексу "Іскандер" вздовж кордону з Україною.

Вас також можуть зацікавити новини: