РФ нагнітає ситуацію на кордоні з Україною / фото REUTERS

Росія для інформаційної підтримки нового можливого нападу на Україну намагається переконати своїх громадян і жителів окупованого Донбасу в можливості агресії Києва проти РФ.

Таку думку висловив військовий експерт Юрій Кочевенко в ефірі телеканалу "Україна 24".

За словами експерта, цільова аудиторія цього фейку - росіяни, а мета - підготовка власного населення до війни. В ОРДЛО, каже він, такі методи працюють погано, оскільки місцеве населення бачить, що там немає американських військових, про яких говорять в РФ.

Відео дня

"Щодо конкретного населення цих територій, цей фейк, на мою думку, буде працювати гірше, оскільки вони безпосередньо примикають до лінії зіткнення, вони спілкуються з російськими окупантами, які там знаходяться, і, звичайно, ніхто там ніяких американських військ не бачить, не бачив, і бачити не може. Тому вони, хоч цього і не визнають, напевно розуміють, що це фейк", - сказав Кочевенко.

Читайте такожЗеленський висунув вимоги щодо ситуації на Донбасі

Він допустив, що Росія використовує подібний сценарій для створення провокації на лінії зіткнення, яку можна використовувати як привід для нової ескалації конфлікту.

"Для цього йде накручування населення на окупованих територіях, населення самої Росії, що це, мовляв, Україна готується до силового сценарію, що Україна прагне напасти на Росію. Це звичний прийом, щоб звинувачувати в тому, що робиш сам", - говорить експерт.

"Тобто, це інформаційна операція, яка зазвичай передує власне операції армії", - резюмував він.

Ситуація на кордоні й можлива агресія РФ

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.