ЗСУ демілітаризують частину РФ / фото t. me_V_Zelenskiy_official

Військовий експерт Роман Світан розповів, що ЗСУ вийдуть до кордонів України і проведуть демілітаризацію російських територій, а використовуватиметься для цього вітчизняний аналог HIMARS.

"Демілітаризована зона - це 100 кілометрова зона, яка потрапляє під удари нашої дальньої артилерії і засобів ураження. Я так розумію у нас вже вистачає і працюють зараз серйозні 250 кілограмові боєприпаси - це якраз десь "Вільха" і є. Ось ці 100 кілометрів зараз по запорізькому фронту до Азовського узбережжя рівно 100 кілометрів: ось ми їх пропалюємо, кожен день на той світ йде дві роти на запорізькому фронті. Вони до сих пір кудись заповзають в який-небудь дитячий садок або школу, заходять ротами і там розташовуються. Природно наші служби вираховують і туди прилітає не ракета HIMARS 90-кілограмова, там 5-6 ракет, а одна десь 250 кілограм і вона розносить все. Однієї ракети вистачає для того, щоб відмінусувати роту як мінімум", - сказав він у ефірі.

Експерт упевнений, що така ж демілітаризована зона буде вздовж тисячекілометрового кордону між Україною і Росією.

"Нам доведеться її виконувати, тобто на глибину роботи нашої артилерії ми будемо випалювати всі військові об'єкти. Нам треба по-перше дістати до С-300 і ракети не працюватимуть, нам треба вже 150 кілометрів вирішувати питання, навіть може бути і 100 кілометрів не вистачить демілітаризованої зони в РФ. Десь 150-200 кілометрів пробувати і працювати по військових об'єктах, діватися просто нікуди. Це вимушений захід, яким займатимуться українські війська: ми вийдемо на кордон, природно наведемо певні прикордонні заходи. Далі підійде дальня артилерія, почнемо виносити все, до чого дістанемо в бік Росії", - додав Світан.

Українські ракети "Вільха-М" - деталі

Перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Винник сказав, ВСУ використовують проти російських окупантів керовані ракети з більшою дальністю, ніж ракети HIMARS. Йдеться про ракети "Вільха-М", у яких дальність польоту 110 км.

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що на сьогоднішній день невідомо, чи виробляє Україна високоточні керовані снаряди "Вільха" з дальністю польоту до 120 кілометрів для реактивних систем залпового вогню "Смерч".

Вперше про проект "Вільха" стало відомо 27 січня 2016 року - це українська реактивна система залпового вогню (РСЗВ) з новим коригованим боєприпасом. В кінці 2018 року в Україні зробили збірку другого, вдосконаленого зразка – "Вільха-М". Перші пуски нової ракети з поліпшеною енергетикою палива, поліпшеними системою управління і навігації провели 4 квітня 2019 року. Дальність пуску збільшена до 130 км.