F-16 зможуть посилити українську авіацію / фото facebook.com/theministryofdefence.ua/

Країни НАТО змусили Україну воювати так, як не воювали б самі, і нести втрати, які самі не хотіли б понести.

Таку думку висловив маршал авіації Королівських ВПС у відставці Едвард Стрінгер в статті для Financial Times. Він підтримав передачу Україні винищувачів F-16, зазначивши, що це дозволить відновити перевагу українських ВПС в небі і відтіснити російську авіацію. "Це, в свою чергу, захистить як сухопутні війська України, так і її критично важливу інфраструктуру", - сказав Стрінгер.

Однак потрібно враховувати і моральний аспект, пише він: "НАТО билося б з Росією, спочатку вигравши повітряний бій, а потім використовуючи перевагу в повітрі, щоб провести більш ефективний наземний бій. Враховуючи слабкість ВКС, це не нездійсненна мрія. Але обмежені до теперішнього часу поставки заходу змусили Україну вдатися до тактики "подрібнення земель". Ми змусили Київ воювати так, як ми б не стали, і нести втрати, яких ми б не хотіли".

Відео дня

Стрінгер підкреслив, що Захід повинен змінити цю позицію, якщо хоче, щоб Росія зазнала поразки. "Рішення F-16 - це великий крок у правильному напрямку. Ці літаки можуть не прибути вчасно, щоб допомогти Україні у весняному наступі, але ця заява вже вплине на військові та політичні розрахунки в Кремлі. F-16 не панацея, а тотем більш чесної боротьби", - додав він.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У травні американський президент Джо Байден оголосив, що Штати почнуть навчати українських пілотів роботі з сучасними винищувачами, в тому числі - F-16.

Влада України довго закликала союзників передати такі літаки. Після низки відмов, Володимир Зеленський сказав, що ЗСУ не чекатимуть їх, щоб розпочати контрнаступ. 

Байден заявив, що президент України пообіцяв йому не використовувати західні винищувачі на російській території. У Держдепі кажуть, що зараз для них надання F-16 Україні - пріоритет.

У Повітряних силах вважають, що наші пілоти можуть за один тиждень навчитися керувати такими літаками. Більше часу займе освоєння їх озброєння.

Вас також можуть зацікавити новини: