Американська самохідна артилерійська установка M109, класу самохідних гаубиць / US Army

Те що Україна буде і надалі посилюватись західними артилерійськими системами - питання, яке, з максимальною вірогідністю, вже вирішене. Про це говорить постачання гаубиць M777, початок навчання наших артилеристів на німецьких PzH 2000, а також позиція урядів провідних країн НАТО. 

І одним з основних варіантів такого посилення є американська 155-мм САУ M109. Аргументами на її користь є величезна кількість цих артилерійських систем не тільки у строю, а й на складах, як у США, так і у країнах НАТО у Європі.  

САУ M109

155-мм самохідна артилерійська установка M109 - основна САУ армії США, яка з’явилась ще у 1963 році і пройшла безліч модернізацій. І Пентагон не збирається відмовлятися від M109, яка є "ветераном" семи повномасштабних воєн, від В’єтнаму до Іраку.

Також ця система є однією наймасовіших у світі та знаходиться на озброєнні понад 40 країн світу. А враховуючи строки та об’єми її експлуатації вона пройшла через численну кількість модернізацій, до яких додались ще й ті, які зроблені країнами-покупцями самостійно.

САУ M109 / US Army

Але, попри всі можливі варіації M109, для України можуть бути цікавими в першу ті, які знаходяться на складах у країнах Європі. Наразі, за неофіційною інформацією, розглядають можливість передачі M109 з власних баз зберігання Норвегія та Італія.

Норвегія має на складах до 42 одиниць M109A3GN, а Італія зняті з озброєння M109L, яких у країні залишилось близько 150 систем. Ці САУ мають стволи довжиною у 39 калібрів, при цьому італійці замінили базову гармату на власну розробку - FH-70.

Нагадаємо, що довжина ствола є вкрай важливий показник, бо це прямо впливає на дальність стрільби. І для 155-мм артилерійської системи з довжиною у 39 калібрів вона складає до 24 км стандартними боєприпасами та 30 км - активно-реактивними.  

САУ M109 / US Army

M109A6 Paladin

Ще більші запаси M109 у США і мова йде про більш просунуту версію M109A6 Paladin, яка була розроблена у 1991 році та саме у цій версії залишається найрозповсюдженішою САУ в американській армії. Лише на базах зберігання їх 500 одиниць.

M109A6 Paladin також оснащений стволом у 39 калібрів. Але його основна перевага над всіма іншими версіями - у цифровій системі управління вогнем. Вона включає у себе інерціальну та супутникову систему навігації та сенсори, які визначають положення гармати. Це дозволяє обмінюватись даними із центром управління вогнем батареї у автоматичному режимі. І на практиці стає можливим відкривати вогонь після заняття позиції вже через 30 секунд. В той час, коли без цієї системи мова йде про хвилини і напряму залежить від кваліфікації гармашів.

САУ M109 / US Army

Також це дозволяє кожній самохідній установці працювати окремо, не концентруючись разом на невеликій відстані одна від одної заради легшої організації вогню. Разом із більшою дальністю, позиційною та вогневою маневреністю це дає вирішальну перевагу у контрбатарейній боротьбі. Також ця система дозволяє вести вогонь високоточним снарядом Excalibur, який б’є на 40 км та взагалі надає у ній ультимативну перевагу.

Але треба зважити, що система подавання снарядів у Paladin залишається доволі архаїчною з мінімальною автоматизацією. Цим вона поступається таким зразкам, як німецька PzH 2000, а тим паче повністю автоматизованим САУ, таким, як Zuzana або Dita.

Характеристики M109A6 Paladin

  • Екіпаж: 6 осіб
  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 39 калібрів
  • Дальність вогню: до 30 км
  • Вага: 28,8 т
  • Потужність двигуна: 440 к. с.
  • Максимальна швидкість: 65 км / год

Вас також можуть зацікавити: