Майже тисяча поранених захисників і захисниць України зможуть відновлюватися щорічно в новому реабілітаційному просторі Києва

Розпочався перший проект у межах  глобальної ініціативи "РеабіЦентр" Олеся Довгого: буде оновлено простір для фізичної реабілітації в Інституті травматології та ортопедії НАМНУ. Загальна мета цієї ініціативи – зробити реабілітацію доступнішою завдяки збільшенню пропускної спроможності та модернізації наявних медичних просторів, де проходять лікування захисники та захисниці України.

Планується, що у першому півріччі 2024 року Інститут травматології та ортопедії НАМНУ отримає новий простір для реабілітації поранених бійців. Унікальною особливістю є лікування та фізичне відновлення людей із бойовими травмами в одному медичному закладі в стаціонарних умовах. Завдяки цьому проекту Інститут зможе проводити високопрофесійну реабілітацію для майже 1000 поранених на рік, включаючи амбулаторне лікування.

Офіційним стартом проекту стало підписання 4 серпня 2023 року тристороннього меморандуму між Міністерством охорони здоров'я України, Інститутом травматології та ортопедії НАМНУ та Благодійним фондом Родини Довгих "Можемо разом". Наразі Фонд виконуватиме функцію адміністративно-технічної платформи для ініціативи "РеабіЦентр", на базі якої можуть об’єднуватися партнери й однодумці.

Відео дня

"Сьогодні потреба у швидкому збільшенні реабілітаційних потужностей у масштабах країни настільки велика, що знадобляться сотні програм, аби її задовільнити. З розуміння цього завдання і народилася ініціатива "РеабіЦентр", а в її межах як перший крок – проект з Інститутом травматології. Наразі наша команда вже провела там первинну оцінку потреби в модернізації, а також проаналізувала можливі варіанти постачання обладнання. Далі будемо проробляти конкретні деталі і крок за кроком реалізуємо проект", – підкреслив Олесь Довгий.

Зазначимо, що ініціатива "РеабіЦентр" є логічним продовженням попередніх програм Олеся Довгого військово-медичного напряму. Зокрема вже в перші дні повномасштабного вторгнення разом із партнерами передали на передову надсучасну пересувну хірургію.  Системно здійснюється різностороння підтримка медичного добровольчого батальйону "Госпітальєри", який очолює Яна Зінкевич.

Спільно з Православною церквою України, Православною церквою України у США та МОЗ вдалося передати необхідні ліки для понад 100 лікарень, зокрема для прифронтових шпиталів. Крім того, завдяки партнерству з австрійською компанією BASU забезпечили доставку в прифронтові регіони інноваційного реагенту-знезаражувача для одержання 12 млн л чистої питної води.  Подібний реагент на 800 тис. літрів очищеної води після підриву ворогом Каховської ГЕС передали Херсонській обласній лікарні.