Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) днями звернули увагу на розкол в лавах проросійських бойовиків на Донбасі. Експерти послались на відео, на якому учасники незаконного формування "ЛНР" відмовляються воювати за "ДНР". А в мережі вже з’явились жарти про те, що "ЛНР" вже час навіть оголосити "ДНР" війну.

Поза тим, наразі розкол стався не стільки в лавах проросійських бойовиків, а між місцевим населенням окупованого сходу й безпосередньо Росією та її кураторами в "республіках". Річ у тім, що вже кілька місяців на Донбасі триває примусова мобілізація, й росіяни не випускають чоловіче населення ані з "ДНР", ані з "ЛНР". Тож мобілізовані "добровольці" врешті публічно відмовилися йти воювати.

Зі слів мешканців окупованих територій, процес "призову" більше схожий на затримання чи навіть викрадення людей. Відбувається це, приблизно, так: представники "МГБ" та "місцевої комендатури", пересуваючись вулицями по кілька осіб, затримують перехожих в людних місцях, наприклад, на ринках або біля дитячих садків. Звісно, лише у тому випадку, якщо російському патрулю вдається наздогнати свою потенційну жертву. Адже, судячи з поширених у мережі відео, чоловіки напрочуд швидко від них втікають. 

Відео дня

Окрім бігу жителі Донбасу рятуються від росіян гумором

Якщо ж ноги підвели й "мобілізація" відбулась, чоловіків без права відмовитись одразу ж відправляють на фронт. Тому не дивно, що тепер увесь окупований схід України, навіть ті, хто раніше був лояльним РФ, ненавидить російських військових. 

Окрім бігу жителі Донбасу рятуються від росіян гумором. Останнім часом в місцевих інтернет-пабліках з’явились цілі підбірки мемів про примусову мобілізацію. Наприклад, одна з них присвячена темно-зеленому автобусу ВАЗ, в який патрулі забирають не надто прудких "добровольців". Місцеві називають його "таксі-мінутка", мовляв, швидко доставить "в один кінець".

Інший об’єкт глузувань – патрульні "МГБ"-шники. Одного з них місцеві прозвали "Пуджем" - через схожість на персонажа-м’ясника з відомої комп'ютерної гри. Де саме територіально патрулює "Пудж", який може впіймати та відправити "на м’ясо", повідомляють у телеграм-каналі "Мобілізація ЛДНР Онлайн": "9:15, Квартал Гайового — "грибники"", "15:00, обережно: "матрьошки" на Центральному ринку".

Навіть найбільш проросійські мешканці регіону почали визнавати, що Росія виявилась не спасителькою

Ба більше, місця "полювання" на "добровольців" місцеві мешканці обережно фіксують на відео та оприлюднюють в інтернеті. Мобілізація настільки активна, що тільки у серпні в мережі з'явилося близько сотні таких відео. В коментарях до них вже жартують, що чоловіки з ОРДЛО вже могли б партизанити або співпрацювати з СБУ: спостерігати за тим, що роблять проросійські бойовики, та викладати це в мережу.  

Наразі через цю ситуацію Луганськ та Донецьк вже схожі на міста-привиди: на дорогах майже зникли автомобілі, а вулицями пересуваються лише жінки. За словами екс-учасника ТКГ у Мінську Дениса Казанського, "ЛДНР" вже можна перейменовувати у "жіночі народні республіки". Ба більше, якщо на Донбасі Росія спробує провести фейковий референдум, запланований на осінь, на нього прийдуть лише жінки, до того ж дуже розлючені.

Масла у вогонь невдоволення додала одна з телепрограм на російському "ОРТ", в якій примусову мобілізацію в ОРДЛО назвали… звичайним фейком

До речі, жінок на Донбасі й справді побоюються. У соцмережах чоловікам радять виходити з дому виключно у супроводі трьох-чотирьох жінок. Адже саме дівчатам вдається "відбивати" (в прямому сенсі, в бійці) вимушених "добровольців", такі випадки вже відомі.

Навіть найбільш проросійські мешканці регіону почали визнавати, що Росія виявилась не спасителькою: луганчан та дончан росіяни вважають "хохлами" та відправляють на фронт "на м’ясо". Найінфантильніші з них навіть спробували ініціювати кілька жалісних петицій до своїх ватажків…

Масла у вогонь невдоволення додала одна з телепрограм на російському "ОРТ", в якій примусову мобілізацію в ОРДЛО назвали… звичайним фейком. Мовляв, ніякого примусу немає, бо ж це російським пропагандистам підтвердив "італієць", який, окрім всього, похвалився відкриттям власної піцерії в "ЛНР". 

На Луганщині вже планують спалити ту піцерію. І, хто зна, може, це стане початком великого спротиву Росії.

Анастасія Світлевська