Аналітик вважає, що наступ Росії на Харківщині "цілком може бути хитрощами" / скріншот

Аналітики кажуть, що масштаб російського наступу в Харківській області, як і раніше, обмежений.

"Цей перший прорив через кордон не дуже дивовижний, і вони в основному просунулися на нейтральну територію. Українських військ там немає - вони південніше", - сказав сказав Сім Тек, військовий аналітик, що спеціалізується на стратегічній геополітичній динаміці, пише france24.

Україна не відкрила російським військам дорогу на Харків. Бої навколо Вовчанська показують, що просування Росії ставатиме дедалі важчим.

Відео дня

"У короткостроковій перспективі план [Москви] не полягає в тому, щоб взяти Харків", - сказав Вілл Кінгстон-Кокс, експерт з питань конфлікту в Україні Центру геополітичного аналізу Europenion, додавши, що малоймовірно, що Росія "зможе взяти друге за величиною місто України з такою невеликою кількістю солдатів".

Дійсно, російська армія мобілізувала всього 50 000 осіб і бронетехніку в сусідньому районі Бєлгорода для підтримки відкриття північного фронту.

Це менше військ, ніж ті, які Москва послала для нападу на Бахмут, місто, яке має набагато менше значення, ніж Харків, і де Росія вже боролася за домінування.

Виникає питання, чому Росія відправила так багато солдатів на нейтральну територію, коли російські війська могли посилити основні військові зусилля в Донецькому регіоні.

Основна мета Росії, ймовірно, полягає в тому, щоб "сформувати свого роду буферну зону в Харківській області", сказав Девід Льюїс, фахівець з Росії Ексетерського університету, і цей крок "спрямований на запобігання українським транскордонним нападам у Бєлгородській області".

Бєлгород дійсно став улюбленою мішенню проукраїнських спецпідрозділів, таких як "Легіон свободи Росії".

Росіяни, які б'ються пліч-о-пліч з українцями, активізували свої вторгнення в Росію, здійснивши на початку цього року численні напади.

"На Кремль чинили тиск, вимагаючи щось зробити щодо транскордонних нападів на Бєлгород", - сказав Льюїс.

Кінгстон-Кокс також вважає, що наступ Росії в Харківській області "цілком може бути вивертом", щоб спробувати відвернути українські війська з півдня, додавши, що "Україні буде дуже важко захистити себе на обох фронтах".

Наступ РФ на Харківщині - думки

Наступ Росії на півночі Харківської області був у центрі уваги більшості репортажів про війну в Україні в останні дні. Військовий аналітик Майкл Кларк заявив, що мета Москви - перетягнути українські сили в цей район із півдня, тим самим розтягуючи військові ресурси країни.

А останній аналіз американського аналітичного центру Інституту вивчення війни припускає, що темпи наступу "схоже, сповільнилися за останні 24 години".

Вас також можуть зацікавити новини: