РФ невигідно підривати Запорізьку АЕС, вважає експерт / фото УНІАН

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що підрив Запорізької атомної електростанції росіянами є чимось із розряду фантастики.

Російський диктатор Володимир Путін розуміє, що здійснення такого злочину спровокує для нього наслідки на міжнародній арені, розповів експерт під час інтерв'ю виданню Obozrevatel. За його словами, супротивник зараз використовує АЕС як хаб для зберігання зброї.

"Я вважав і вважаю, що підрив ЗАЕС - це щось із розряду фантастики, тому що, якщо підрив греблі Каховської ГЕС мав хоча б якусь військову доцільність, то тут це виглядає просто шизофренічно. І Путін розуміє, що це призведе до більших наслідків на міжнародній арені…", - зазначив співбесідник.

Відео дня

На думку Жирохова, якщо лідер росіян зважиться на здійснення підриву атомної станції, то у цьому разі на Заході може не спрацювати побоювання, що "Путін нападе", і західні держави будуть вимушені "включати інші механізми" щодо диктатора.

Ситуація на ЗАЕС - сьогодні це варто знати

Росіяни захопили Запорізьку атомну електростанцію у березні 2022 року, а пізніше похвалилися, що мінували об'єкт. В українській розвідці наприкінці червня поточного року повідомили, що ворог додатково замінував станцію.

4 липня Генштаб Збройних сил України попередив, що росіяни на зовнішній крівлі кількох енергоблоків АЕС розмістили предмети, які зовні схожі на вибухові пристрої. За його відомостями, окупанти можуть підірвати бомби і таким чином створити видимість нібито "обстрілів з боку українських сил". Російська сторона вже звинувачувала Київ у нібито підготовці атаки на ЗАЕС.

Також 4 числа аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) спрогнозували, що РФ навряд чи спричинить радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: