БПЛА Ореон / прес-служба АТ "Кронштадт"

Нещодавно у Збройних Сил України з'явилася унікальна можливість детально оглянути новітній російський ударний безпілотник "Оріон" оперативно-тактичного рівня з розмахом крила в 16 метрів.

Точніше те, що від нього залишилося після вогню наших засобів протиповітряної оборони.

Стан уламків цілком дозволяє розібратися наскільки цей дрон російський і які реальні можливості БПЛА "Оріон". Зокрема, незважаючи на зовнішній вигляд, майже неушкодженою залишилася оптико-прицільна станція російського БПЛА. Вся "начинка", тобто камери і лазерний цілевказівник - вціліли.

Відео дня

Це дає змогу за доволі короткий час встановити реальні робочі діапазони застосування цього дрона: бо роздільна здатність камер диктує висоту польоту, а потужність лазерного вказівника - дальність з якої "Оріон" може застосовувати своє озброєння чи наводити високоточні боєприпаси.

Характеристики БПЛА "Оріон" (на папері)

  • Максимальна злітна вага: 1200 кг
  • Вага корисного навантаження: 200 кг
  • Швидкість (крейсерська / максимальна): 120/200 км / год
  • Дальність зв'язку: 250 км (300 км у разі застосування ретранслятора)
  • Практична стеля: 7,5 км
  • Тривалість польоту: 24 години
БПЛА Ореон / кадр з відео

Треба підкреслити, що Кремль назначив "Оріон" найперспективнішим видом озброєння. І його серійне виробництво мали розгорнути на широку ногу, включно із будівництвом нового заводу. А лише на створення дослідного зразка "Оріону" міноборони РФ витратило, за неофіційною інформацією російських оборонних видань, близько 30 млн доларів.

Водночас ціна серійного комплексу, в який входить станція управління та три дрони, залишається невідомою.

БПЛА Ореон / прес-служба АТ "Кронштадт"

"Оріон" проти Bayraktar TB2

Одним з головних епітетів російської пропаганди стосовно "Оріона" було - "вбивця Bayraktar TB2". Але якщо чесно, те, що самі росіяни порівнюють його з турецьким дроном, виглядає доволі дивно - рахунок не на їхню користь.

У Bayraktar TB2 більше на 700 метрів максимальна висота польоту, а час у повітрі більший на три години. У сучасній версії турецького дрона дальність зв’язку 300 км без усіляких ретрансляторів.

Крім того, у Bayraktar TB2 зазначена можливість передачі керування від однієї станції до іншої. У "Оріона" така можливість не вказувалась. Крім того, існує модифікація Bayraktar TB2 із супутниковим зв’язком, що взагалі ліквідує термін дальність керування.

А головне - "Оріон" більший за розміром: 8 метрів за довжиною, 16,3 метра за розмахом крила. Bayraktar TB2: довжина - 6,5 метра, розмах крила 12 метрів. Тобто зафіксувати "Оріон" легше за турецький дрон, а для техніки такого класу - це "смертний вирок", бо саме непомітність є єдиною гарантією і безпеки й успішного виконання завдання.

БПЛА Ореон / прес-служба АТ "Кронштадт"

Єдине в чому виграє "Оріон" - вага корисного навантаження, яке у російського БПЛА на 50 кг більше ніж у Bayraktar TB2 - 200 кг проти 150 кг. Проте якщо турецький дрон має у своєму арсеналі вже перевірені у боях високоточні бомби MAM-L, то "Оріон" може використовувати лише те, що зібрали "на колінці". Бо росіяни взяли бойову частину від радянського РСЗВ "Град", прикріпили до неї крила, нібито систему наведення та заявили, що це працює.

Бомби БПЛА Ореон / Саїд амінів

Також необхідно розуміти, що Bayraktar TB2 з 2014 року було вироблено понад 300 одиниць. І турецька компанія Baykar, якщо брати лише цей клас дронів,  вже веде розробку потужнішої версії Bayraktar TB3, яка, до речі, призначена для морського базування.

А щодо кількості "Оріонів" то у 2020 році армії РФ був переданий перший комплекс, який скоріш за все який проходив піддослідну експлуатацію. Надалі оголошувались лише плани Міноборони РФ у 2021 році отримати 6-7 комплексів, тобто 18-21 дронів. Проте це плани, а як доводить досвід, бажання російських генералів можливо сміливо ділити вдвічі-втричі.

БПЛА Ореон / прес-служба АТ "Кронштадт"

Тобто зараз про російський "Оріон" можливо говорити виключно, як про одиничні зразки. Більше того, економічно-технологічна ізоляція путінської Росії взагалі ставить під величезне питання можливість випуску цих дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: