Жданов розповів, як захистити Харків після війни / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Військовий експерт Олег Жданов розповів, як можна захистити Харків від обстрілів з боку Росії після закінчення війни, щоб місто змогло відроджуватися, незважаючи на сусідство з агресором. За його словами, в цьому питанні є два варіанти. 

В ефірі на YouTube Жданов пояснив, що після закінчення війни в статусі переможця Україна обов'язково буде ставити умову демілітаризованої зони вздовж кордону, щоб повністю виключити можливість обстрілу наших прикордонних міст.

"Це не тільки Харків, а й Суми, і Чернігів теж знаходяться в безпосередній близькості. Той же Донецьк, Луганськ - там відстані досить маленькі до кордону. Тому однозначно буде ставитися питання демілітаризованої зони", - підкреслив він. 

Відео дня

При цьому, якщо ж ми вийдемо на кордон 1991 року, і активна фаза війни закінчиться, але сам конфлікт не буде вирішений, тоді, за словами Жданова, все буде впиратися в технології. 

"Я думаю, що на перших порах ми можемо домовитися з Ізраїлем і купити у них систему типу "Залізного купола". А взагалі у нас є конструкторське бюро, яке може зробити нормально систему ППО, яка буде працювати на перехоплення ракет і снарядів так само, як та ж система "Залізний купол". Я навіть не сумніваюся, що Харків буде відроджений, особливо його промислова база. Там є унікальні підприємства, при чому не тільки військово-промислового комплексу. Особливо турбінний завод, який випускає турбіни в тому числі і для атомних електростанцій. Там дуже багато таких заходів, які мають перспективи розвитку в майбутньому, не застарілі", – резюмував Жданов. 

Ситуація в Харкові 

У неділю, 5 лютого, російські загарбники вдарили по Харкову. Противники потрапили в центральну частину міста. 

За даними Харківської обласної прокуратури, одна з ракет ворога потрапила в п'ятиповерхову будівлю вишу і завдала серйозних руйнувань, а інша - влетіла в територію поблизу житлового будинку.

Увечері в неділю, 29 січня, росіяни також обстріляли Харків. Під ударом опинився Київський район міста. Ймовірно, атакували Харків ракетою С-300.

Вас також можуть зацікавити новини: